Vårvintern eller ska vi säga vintern vägrar släppa sitt grepp om Falun. Trots att man börjar bli sugen på spinnfisket är det fantastiskt fint på isarna denna tid på året också.
Det är något speciellt denna tid på året. Än har inte tranorna hunnit hit, men grågässen, kanadagässen och svanarna kommer i sina plogformationer. Då vet man iallafall att vi går mot varma soliga dagar. Det fyller iallafall mig med energi, och vad är bättre än en dag på sjön när man haft sjuka barn i två veckor.
Eftersom jag inte varit ute och ismetat på några veckor var det svårt att veta hur långt gäddorna kommit. Hur långt dom hunnit i sina lekförberedelser. Valet föll på en flackare kant utanför en lekvik. Jag fiskade från 8m upp till 4m kurvan.
Och hör och häpna, idag var morgontrötte bloggförfattaren vaken i tid. Redan 5:15 rullade bilen hemifrån.
Med nya skär på Moraborren var det inga problem att få ut mina ismetespön. Men utdelningen lät vänta på sig. Men när klockan blev 7 kom första fället. En stark och arg 90fisk blev dagens första.
Den isen håller ett par veckor till!
Nu hade gäddorna verkligen vaknat. Det blev att springa sig svettig. Först en till 90+ fisk och sen en fantastiskt vacker hundring med buk tecknad som en snöleopard.
Vilka fantastiska skapelser!
Det fortsätter fälla fram till att klockan är 10. Men nu är det mindre gäddor som är i farten.
Men när även de mindre gäddorna fått sin frukost dog fisket. Nu var det dags att testa om abborrarna var hungriga. Jag testade först lite grundare på 4-6m men där var det tomt. Men när jag sedan kom ut på 8-9m hittade jag lite aktiv fisk. Först ett par mindre och sedan en riktigt vacker abborre.
En vacker 40+ abborre som ville ha en Rapala Jigging Shadow Rap!
Rapala Jigging ShadowRap har verkligen levererat detta år för mig. Galet kul att få stora abborrar på pimpel. Hugget i handen!
Det blir ett par snipor till på ismetespöna innan det är dags att åka hem.
Det blir nog några fiskepass till på isen innan spinnfiskesäsongen drar igång.
En magisk fjällresa som vi sent kommer glömma är över. Alla timmarna ändå från isens start i oktober tills nu har gett resultat och äntligen har säsongens mål blivit till en verklighet. Att bedriva fiske riktat efter stor fisk är aldrig lätt och det finns inga undantag till att lyckas. Man kommer behöva offra både tid och energi. Detta resulterade tillslut i en fisk som kanske levt längre än vad jag har gjort. Klart en av mina bästa fiskeupplevelser och det står nog skrivet ett bra tag.
Grejerna lades klara för avfärd för en fiskeresa som startades genom ett halvtaskigt väder med tätt snöfall. Väl framme efter en del korsande av sjöar samt fjäll med ett trist skoterföre likt en tvättbräda under den nyfallna snön, så startades nästa projekt av ompackning. Därefter uppfällning av tältet och utplacering av golvet i form av renhudar.
Sen inleddes fisket i snöfall och med en piskande kall vind ute, där det blev en rätt motig första dag. Borrade strategiskt upp några färdiga hål runt platsen jag valt att fiska på för att öka ljusinsläppet under dom tjocka isarna som ligger nu och för att enkelt kunna skifta hål. Likt föregående resor förlitar jag mig på lodet än en gång. Denna gång gäller fiske på djupare vatten och det passar bra med lodets hjälp även nu. Ett bra tillbehör att ha med sig ut.
Vi fiskar på första dagen och startade av med ett av de större blänkena, Akka XL i färgen CSH och en krok agnad med Blue Fox’s lil Creature baits samt maggots. Tanken var att ta lite plats i det djupa vattnet och kunna synas under de tjocka isarna. Utan resultat till att börja med för att sedan mot eftermiddagen få ett kort och snabbt hugg på kroken där fisken snabbt klev av. Känns aldrig bra med bommad fisk. Nöter därefter på men fisket stod still. Inte ett hugg på de närmsta fiske timmarna. Provar runt med det mesta i betesväg och förhoppningarna låg på att kunna skapa lite ljud och trigga igång nån vettig fisk med Flash Bang. Men hittills sågs bara dom mindre fiskarna till.
Ny dag gryr och vädret hade trappat ner sin ilska en aning. Mulet var det men vinden var mer snällare. All snö som fallit under tidigare dagarna gjorde att det började trycka upp lite vatten på sjön. Där det enkla golvet av renhudar inte längre var så skönt då det mer liknade flytande badsaker inuti tältet. Varit med tidigare år då liknande scenario hänt och värsta biten väntas till hemresan med att få upp ett fastfruset tält ur isen. Nåväl, problemet med det tröga fisket behövs lösas först!
Denna dag började jag med Akka blänket och samma riggning som hittills gett det enda faktiska hugget under resan. 30 minuter in i fisket så kikar en fisk förbi efter alla timmar av väntan. Och ögonen satt som limmade på lodet för ekot av denna storlek vill man inte fiska ofokuserad på… Konvinkeln som står på max visar att fisken tar någon runda ut och in ur hålet i lugn takt. För att sen under en lite längre tidsperiod stanna kvar i hålet en stund. Ett försiktigt hugg kändes av i spötoppen, och jag nitade ett mothugg. Och tro mig, denna gång kändes det ända in i handleden genom spöt. Tvärtstopp rakt av och spöt i ett U! Ropar till Ove och försöker fånga hans uppmärksamhet då han befann sig en bit bort.
Sen därefter vart det åka av för grejerna som fick bekänna färg på riktigt. Hela förloppet i fighten var egentligen bara en ren trevligt i att få stå och tung drilla en rejäl fisk, trots en puls som minst sagt var befintlig. Just 13 Fishing Black Betty rullarna har en magnetisk broms, vilket ger en jämn och fin bromsning under hela fighten. Jag kombinerar denna med 13 Fishing Omen Ice rod. Ett spö som har en skön aktion och tål ett tungt fiske. Ett spö som jag bara älskar att drilla tung fisk på hädanefter. Alla egenskaper hos grejerna visas under fighten, så förse dig själv med bra prylar innan fisket. En bra och fräsch lina på spöt är också av högsta prioritering. Förstärk även och byt ut din linan från blänket till kroken innan fiske passen och kolla av slitage under dom. Förberedelser inför ett fiske är minst lika viktiga som själva timmarna ute på isen.
Efter det försiktiga hugget vart det tung drillning i hela 45 minuter. En av de roligaste fighter man upplevt och detta är något man har fiskat för en hel säsong. Att få drilla en stor fisk och samtidigt lyckas med sitt fiske på nya platser. Väl inne på slutkampen sågs fisken för första gången, där den tjurande vid hålet en hel del och värsta biten på fighten är just slutet på den. Att få in den i ett pimpelhål borrat med förlängare, det är inte någon trevlighet.
Men efter hel del lirkande och hjälp av extra linor för att få in fisken i hålet kommer det upp en enormt fet röding från hålet. Glädjen infann sig direkt hos oss för detta är en sån fisk som inte alltför ofta kommer att visa sig själv ovan vattnets yta. Efter vägning och mätning kunde vi magiskt nog konstatera att ett nytt personbästa för mig var ett faktum. En drömfisk på 6275gram med sina 79cm är det den tjockaste fisk jag sett. En känsla av tacksamhet att äntligen få kliva över 6kg vallen efter allt slit och kämpande man gjort en hel säsong har nu blivit betald.
Efter detta tog vi den lyxigaste lunchen vi kunde göra för tillfället. De undan sparade smash-burgarna gick snabbt åt. Samt några Marabou chokladbitar som efterrätt och kanske de bästa chokladbitarna jag ätit som var av en ren njutning.
De timmarna som var kvar i fisket så kände jag inte så mycket stress längre till att nöta utan det vart mer njutning. Resans slut kom snabbare än väntat då gps’en än en gång visade storm på ingång dagarna framåt. Bortsett från allt snöande samt vatten som började tränga upp på isen så var det en toppenresa rakt av. En skön känsla fanns i bilen när vi lämnade fjällen med målet uppfyllt för denna vintersäsong.
Några framtida turer lär det nog bli, men annars börjar suget efter öppet vatten bli ännu större. Blir nog att göra lite vapenvård hemma på Shadow Raps’en som snart ska få hårdköras igen. Längtan till sommar fiskets start om en dryg månad lär nog bara bli större…
Nyligen körde jag ett tvådagars gäddpass med några vänner, och bra gick det! Vi testade många olika beten, men suveräna Peto och Otus kändes som vanligt heta! Även nya Storm Boom Shad levererade en fisk bara efter bara några kast, den är riktigt fin! Det blev tre bättre fiskar, samt smågäddor som alltid är nyfikna…
Nyligen körde jag ett tvådagars gäddpass med några vänner (Henrik och Christer), och bra gick det! Vädret var verkligen inte bra med kallras, nysnö och hård kall vind med mycket inslag från norr! Vi körde ett tvådagars pass, och med ett högtryck hade det nog blivit ännu mer fisk tror jag då all fisk var kinkiga! Många olika typer av platser blev testade, och fisk blev det! En av gäddorna hade redan lekt vilket var förvånande då vattentempen var så himla låg, dessutom stod denna fisken väldigt långt ut från de typiska ”varma” lekplatserna vilket gjorde fångsten ännu mer förvånande (det fanns inga ”typiska” lekplatser däromkring)! Man lär sig något nytt varje dag, men de flesta gäddorna var tjocka och fina. Speciellt första gäddan vi drog var extremt tjock, den fick jag på en Rapala Peto i en mörk färg (se bild, färgkod Uv5 vill jag minnas)! Trevligt fiske blev det, och nu är fiskesuget stort igen (som vanligt såklart)!
För er som är sugna på spinnfiske efter gädda, så är det läge nu, speciellt då jag numera även erbjuder fiske med min nya stekheta Mega Live givare! Känn er förövrigt varmt välkomna på ett kul, lärorikt och ett spännande sportfiske framöver i båda guidebåtarna (eller fiskekajakerna) – boka vårens, sommarens och höstens fisketurer redan nu! Kom som ni är, allt ingår som vanligt – varmt välkomna ombord!
Ps. Vi kör på fiskeguidningarna precis som vanligt, även om min egna hemsida (Fishguide.se) den senaste tiden uppdaterats aningen mindre frekvent än vanligt! Nya fräscha fiskerapporter är dessutom på gång snart att uppdateras! På återhörande!
Ps. För er som har Instagram då har jag även en kul sida även där där med över 800 st sköna fiskebilder (oftast stora fiskar och annat kul)! Länk: www.instagram.com/fishguide.se/. Följ mig gärna där, så följer jag er tillbaka!
Fiskehälsningar, Mikael “Mike Pike” Puhakka 0708-722733. Hemsida & Bokning: www.fishguide.se
Skönt att komma ut och fiska lite igen efter lite avbrott från fisket , det var en underbar natt vindstilla och månljus och hugg villiga gösar. Två av dom fyra största gösarna högg på en Rapala peto 14 cm i färgen motoroil respektive en ny jigg från Storm Boomshad. Den största för natten på 9,6 kg högg på peton. Gösen fanns mest pelagiskt på ca 7 till 8 meter djupt. Jag testade även en ny lättviktshåv från Rapala som verkar trevlig smidigt med en lätt håv när man sitter i en kajak.
En Vmc Mongo mormyska betad med en Bluefox Mayfly i Tone Gray eller vit är extremt effektivt i jakten på abborre,harr,öring och röding. Det gör inget om fiskarna är av större modell så länge man har ett bra spö och en rulle med broms. Idag fiskar jag i stort sett uteslutande med spön från 13Fishing. Det är riktigt fina spön för modernare isfiske.
Lite tekniktips ang fisket med ovan nämnda kombo av bete. VMC Mongo mormyska är gjord i tungsten och sjunker snabbt, vilket gör att det snabbt går att fiska både under isen,mellanvattnet och botten. Glöm absolut inte bottenkontakt. Mormyskan ska gärna hoppa på botten och röra upp sand,dy osv, sedan får den gärna sväva upp och ner precis där det grumliga från botten bryts till klart vatten. Detta är enklast vid kikpimpelfiske att ha koll på. Kikpimplar du mkt så kommer du att se hur effektivt det är. Fiskarna kan bli från helt ointresserade till att attackera mormyskan så det väller upp bottensediment.
Prova du också!
Gumman med en fin abborre tagen på Vmc mongo mormyska betad med bluefox mayfly.
Det blev en konstig vår. Efter ett fantastiskt soligt och värmt väder i mitten av mars blev det ett riktigt bakslag i början av april. Isarna här hemma i Falun växte istället för att försvinna.
Jag kände mig rätt färdig med isfisket då. Att Facebook och Instagramflödet fylldes av spinnfiskade gäddor, abborrar och gösar gjorde inte saken bättre. Spinnfiske abstinensen var stor!
Då hörde räddaren i nöden av sig, min vän och Pro Guide kollega Källan.
-Ska du inte komma ner och dra den där PB-Gösen?
Almanackan inspekterades och på skärtorsdagen fanns det eventuellt en lucka. Nu gällde det att vädergudarna skulle vara med oss.
Vinden såg bra ut men till att börja med låg ett obehagligt regnväder över det tilltänkta området.
Men ju närmare torsdagen vi kom ju bättre såg vädret ut, och på onsdagen visade prognosen uppehåll. Nu var det bestämt. Klockan ställdes på ”tidigt”.
In med spö och en beteslåda och sedan rullade bilen söderut tidigt nästa morgon.
När klockan var 8:30 var jag på plats. Källan hade precis anlänt så vi lade i hans båt och sen var det dags att åka ut och leta gös. Omgående hittar vi fina fiskar som vi kastar på. Men dom vill inte. Eller kanske var det jag som inte hittat det rätta gösknycket.
Men efter många om och män lyckas jag lura en tjock gös.
Inget PB-men en fantastiskt vacker och fet gös.
Efter ännu några försök nappar även nästa gös för mig. Nu är det iallafall nära!
Skulle detta vara min första gös över 5kg?
Vågpåsen och vågen tas fram. Men som vanligt när det gäller mig och gösar så stannar vågen en bit över 4kg. En gös på över 4kg är en fin gös inget snack om det. Men har man fått 10 stycken sådana så vill man gärna kliva över 5kgs strecket.
Nu börjar fisket bli riktigt bra. Vi lyckas lura flera fina fiskar i mellan klassen. Skulle min 5kgs ändå komma denna dag.
Som vanligt är det den andra halvan i båten som tar 5+kgs fiskar!
Det blir inte jag som spräcker 5kgs strecket först! Det blir Källan med en grymt fin gös på 5,75kg.
Tiden går och regnet som INTE skulle komma forsar plötsligt från skyarna. Skulle gösarna sluta hugga nu i skitvädret. Vi gör en liten förflyttning och plötsligt ser vi en fin gös på ekolodsskärmen.
Jag gör mig redo och lägger ett perfekt kast. Rätt som det är känner jag betet försvinna och det blir slacklinan, jag sätter mothugget men icke. Två vevtag till och sen SMACK!
Plötsligt ligger åter en fin gös i håven. Fram med vågsäcken och nu då!?
ÄNTLIGEN!
Där satt den mitt livs första gös över 5kg.
80cm och 5,25kg
Där satt den. Vilken fantastisk känsla. Blöta men varma inombords gav vi fisket en timme till innan det åter var dags att sätta sig i bilen och rulla hem till dom då isbeklädda sjöarna.
Det blev en bra dag.
Fantastiska Rapala X-Rap Peto
När det kommer till ”prick-spinnfiske” efter stor gös har Rapala X-Rap Peto i både 14cm och 20cm varit oerhört bra. Gösen verkar verkligen gilla gången och utformningen på detta bete. Ett tips kan vara att sätta en gummisnodd på den främre kroken om du upplever att betet hänger sig ofta.
Blev en fin bonusgädda vid senaste fisket på 11,8kg fångad på en Boomshad 24 cm i färgen SML. Gösen var trögare men det blev några fina gösar på en mindre Boomshad också i färgen motoroil fisken fångades pelagiskt i mörkret.
Det blev ett nattfiske pass efter gös i helgen, det var otroligt fint väder och efter midnatt så vaknade dom större gösarna till liv. Dom mesta gösarna stod väldigt högt uppe i vatten så det var mest spinnfiske som gällde och dom mesta gösarna högg på en spinnfiskad Boom shad 19 cm.
Våren är bästa årstiden enligt mig. Tyvärr räcker tiden sällan till med allt man skulle vilja göra. Nu är det så att våren 2022 är tämligen kall och det göra att vårsäsongen blir lång och utdragen. Det gillar jag!
David med nytt PB på lax ifrån Vänern.
Trots att solen varit framme en hel del är Vänerns vattenmassor tämligen kalla. Det först sista tiden som vi kan konstatera att vattentemperaturen börjar smyga över 4 C. Vi kan nu börja betrakta fisket som just vårfiske.
Okuma Cold Water har fått bekänna färg det sista.
Som det känns nu har vi det bästa Vänerfisket framför oss och vi kan nu börja jaga värmefläckar på allvar. Hittar man en värmefläck med betesfisk i då är man riktigt rätt för dagen. Laxarna håller sig garanterat i närheten.
Alva visar stolt upp sitt nya PB på lax – 5,6 kg (en riktigt häftig fight bjöd den på!)
Nu när ljuset blir bara längre och längre kan det vara ide på att fiska tidig morgon alternativt sen kväll. Har du nära till en ramp kan nu ett pass efter jobbet vara högaktuellt.
Hanna med en stabil lax på 6,4 kg – Nytt PB här med!
Jag personligen misstänker att fisket kommer kulminera om en vecka för att sen hålla i sig en bra bit in i juni månad. Fiska högt upp i vattenmassorna och försök täcka så stora ytor som möjligt. Detta i kombination med varmtvatten kommer göra succé. Skitfiske på er!
Jag hade ett magiskt fiskepass sist jag var ute jag fick fyra riktigt fina gösar varav ett nytt PB på gös på 11,85 kg och 96 cm och den näst största var på 9,9 kg och 89 cm.Den största högg på en Rapala peto 14cm i den nya färgen motoroil ner blyad med 5 g efter att vevat hem peton sakta och sen gjorde ett liten knyck i spöet så högg gösen , Rullen jag använde var en 13fishing concept TX, och spöet ett 13fishing Muse 20-80 g 7,4 ”. Gösen högg kl 0010 på natten och väldigt högt upp i vattnet bara ca 3 meter från ytan pelagiskt.
Ja jag vet inte riktigt hur jag skall börja. Men jag ska försöka få ihop några rader om ett galet abborrfiske som jag aldrig trodde jag skulle få uppleva i en insjö i Mellansverige.
Jag och min namne Andreas har vår ”kvartssamtal” under veckorna där vi diskuterar hit och dit vart vi har chansen på fina fiskar kommande pass. Vi började med att bestämma att det skulle bli förleksabborrar nästa pass. Ett fiske jag själv sällan bedrivit. På våren har jag fiskat gädda och på sommaren abborre. Men Andreas hade en bra känsla eller rättare sagt, vi hade en dålig känsla för gäddfisket.
Efter några ”kvartssamtal” bestämde vi oss för dag och sjö. Dagarna gick och till slut var det dags. Klockan ställdes på ”tidigt” och vi möttes upp vid sjön.
Vi började kasta av några grynnor utan resultat. Det var endast några gäddor som var i farten. Timmarna gick och vinden tilltog. Det blev riktigt svårfiskat. Men vi fortsätter leta strukturer på botten med hjälp av ekolodet. Till slut lyckas vi landa dagens första abborrar. En varsin rund och fin fisk på 5-7hg.
Var vi nått på spåret nu?
Ja kanske för några minuter senare ligger en riktig ”fotboll” i håven. Ett bestämt hugg på min Boom Shad 8cm som jag trodde var gädda tills den låg i håven.
Vilken skönhet!
Vilken fantastisk abborre! Vilken kondition!
Boom Shad är en ny jigg från Storm som finns i både 8cm och 10cm utförande.
Nu var vi nått på spåret. Abborren var 43cm lång och vägde hela 1,48kg.
Vi nöter vidare men resultaten uteblir. Det som händer är att byvindarna blir starkare och till slut får vi ge upp och söka oss i lä. Vi testar grunt och vi testar djupt men några abborrar hittar vi inte.
Klockan går och lunchtid blir eftermiddag och eftermiddagen lider mot kväll. Då lättar vinden och vi bestämmer oss för att ge området som hittills gett fisk ett försök till innan det är dags att ge upp. Vi hittar stenstrukturen där vi fick abborrarna tidigare och ankrar. Redan i första kastet ser jag Andreas sätta ett mothugg. En galet stark fisk som gör allt för att inte hamna i håven har nappat. Spöt bugar och den gör rusningar vid båten. Till slut dyker dagens andra ”fotboll” upp och den glider fint in i håven.
Ännu en galet vacker insjöabborre på 44cm och 1,42kg.
Vilka fiskar! Äntligen abborre igen och det är alltid kul när det är rättvisa i båten och båda får fisk.
Nu var det bara att fortsätta nöta. Kasta, kasta och kasta! Kanske var dom på gång nu!
Men det blir inga fler abborrar på detta ställe. Vi gör en kort förflyttning och letar liknande struktur vi fiskade på nyligen.
Vi hittar ganska snart ett liknande område och sen är allt lite oklart. Det är lite som en dimma. Men jag minns iallafall att redan första kasten står vi båda med böjda spön med stonkande starka abborrar som nappat på våra jiggar. Ganska snart står det dock klart att Andreas fisk är bra mycket större än min. Jag gör mig redo med håven och efter en jäkla fight kommer den finaste abborre mina ögon skådat upp från djupet. Den glider in i håven och jag och Andreas bara tittar på varandra. En sak är säker! Den är lätt över 1,5kg. Men hur mycket större är den. Andreas vågar knappt titta ner i håven. Kan den till och med slå hans PB på 1,86kg?
Vi förbereder måttband och vågar. Sannings minut är inne. Först måttbandet….
49cm och nu börjar det lukta en groteskt stor insjöabborre. för den är fruktansvärt tjock.
Fram med vågen och sen abborren!
Den väger 1,91kg, ett nytt PB !
Vilken fantastisk fisk!
Så ser en drömfisk ut!
När vi samlat oss lite så måste vi ju fortsätta fiska. Kanske simmar det fler stora abborrar här.
Visst gör det det! Först ett par mindre fiskar på 7-8hg innan det åter är dags för Andreas att dra en fining. Inte lika stor så klart men den trycker ändå ner vågen till 1,35kg.
Snabbt tillbaka med den och nu är det min tur. Ett stenhårt hugg på min Boom Shad 8cm och mitt Muse Black 5-20g böjer bra. Det råder inga tvivel på att det är en abborre. Framme vid båten gör den allt för att inte bli håvad men efter några rusningar ligger den där i håven.
Men jag ser snabbt att den inte är lika stor som Andreas drömabborre. Medans jag sätter mig ner och samlar mig och krokar av min abborre, har även Andreas fisk på. Även detta är en fin abborre. Vipps så ligger det två kilosklunsar i håven.
Ännu en drömfisk!
Andreas abborre väger ”endast” 1,1kg. Min är 47cm och trycker ner vågen till 1,61kg. Dagens andra regfisk är ett faktum.
Vilket galet fiske! Vi får några till 7-8hgs innan huggperioden dör ut. Det är som någon trycker på en knapp. Det blir stendött förutom en gädda som snor min Boom Shad.
Nu är det dags att packa ihop och åka hem. Jag och Andreas bara ser på varandra och skakar på huvudet! Vad har vi nyss fått uppleva!
En topp 5 på 1,91-1,61-1,48-1,42 och 1,35kg i en insjö i Mellansverige.
Det är en totalvikt på 7,7kg.
Frågan är om vi någonsin får uppleva detta fiske igen. Iallafall så kommer toppfisken bli väldigt väldigt svårslagen!
En sak är säker! Denna dag kommer vi alltid minnas med glädje och eufori och det finns risk eller ska vi säga chans att våra barnbarn kommer att få höra om denna dag även dom!
En 13timmars fiskedag var till ända och nöjda och belåtna åkte vi hemåt!
Jag lovar att det var två fisketokar som somnade gott denna kväll!
Våren inleddes med höga förväntningar och förhoppningar på fisket. Så snart isen släppte stod jag där redo på att fånga det hetaste havsörings fisket jag haft ever och jag tänkte inte missa en sekund av det.
Tidiga mornar före jobbet, på lunchen, efter middagen… Efter väldigt många turer senare, med perfekta väderförhållanden, oslagbart vacker natur, glödheta hotspots,läckra beten och inte EN fisk. Då hann man börja undra om hoppet ändå skulle överge en.
På vårens kanske blåsigaste dag fick vi för oss att ändå åka ut en tur med båten. Vi försökte hitta lä sida och ta oss till några ställen där vi sett och fått fisk tidigare vårar.
Det blåser betydligt mer än vi tänkt oss och fisket blir svårare när vinden kommer från flera håll.
Vi rundar en udde och precis i kanten säger det smack! En riktigt fin öring fattade tycke för en KALLAN i färgen SPC .Vi hinner knappt släppa tillbaka förrän vi får dubbel hugg.
Det var inte bara jag som gillade färgen på dagens hetaste bete.
När vi kastat av stället och inga fler kontakter förflyttar vi oss vidare. Och av en slump i försök om att hitta lä för blåsten styr vi över en ytterligare liknande udde där vi bestämmer oss för att stanna till och lägga några kast.
Johan får fångar en på andra kastet. Och kort därefter tror jag att jag fastnat i botten men inser snabbt att det är en pigg öring som drar i väg med draget. Dagen fortsätter med flera hugg, och stora följare. Helt galet fiske lyckan är total och hoppet återfunnet tack och lov.
Nya beten kräver ofta lite tid i lådan för att ta en startplats. De måste liksom förtjäna äran. Visst, olika typer av fisken kräver olika beten men man har ofta en given favorit som man bara måste köra med. Det är i alla fall så jag känner. I det här fallet hjälper det till att jag verkligen gillar det gamla klassiska shadjigg stuket. Under förleksfisket efter både abborre och gädda har jag hunnit med att fiska med BOOM shad som är en nyhet från Storm. Jag har kört med allt från den lilla på 8 centimeter till den stora på 24 centimeter.
Storm Boom Shad levererade en kilosfisk redan första passet.
Gädda
Om vi börjar med gäddfisket så har jag fiskat både 19 centimeters modellen och 24 centimeters. Båda har fiskat bra men den mindre har stått ut några dagar då de inte var på hugget. Båda längderna fiskar bra med screw head och jag har använt allt från oviktat till att fiska med 30 grams vikt. De har ett skönt fladder (rull) som flashar sidan så där skönt som bara en hederlig shadjigg kan göra. Betet är lättdrivet och har en schysst gång, inte bara i droppet utan även i tempon från förlekslångsamt till efterlekssnabbt. Gummit är riktigt bra och jag har inte upplevt några avbitna beten än… De finns i ett gäng färger och traditionalist som jag är så gillar jag RO (roach) bäst. Den har en lila/blå ton i kroppen som jag verkligen gillar.
En hungrig vårgädda kunde inte motstå frestelsen för en långsamt vaggande Boom Shad 24cm färg RO.
Abborre
Till abborren har jag hittills mest kört med 8 cm Boomshad och den har levererat fisk. Här har jag inte fiskat med tyngre huvud än 12,5 gram men de fiskar likt de stora gäddshadarna mycket bra över ett stort viktspann. I abborrfisket är det i min mening extra viktigt att betet fiskar i droppet och de gör de verkligen. Håll i grejerna och ha koncentration direkt när betet tar i ytan. Sen är det bara fantasin som sätter gränser då de är lättfiskade och simmar fint i alla register.
Långsamt, långsamt över botten. Korta lyft med spötoppen och med ett lätt huvud simmar jiggen sakta ner igen.
För att avsluta där jag inledde så har jag hittat ett nytt bete som kommer att få mycket tid kommande del av året. Har du möjlighet så kolla in dem du med.
För några dagar sedan kom jag och min vän Martin äntligen ut på årets första gemensamma spinnfiske pass.
Tyvärr var vädergudarna hårda på oss med hårda byvindar, inga vindar man fiskar stora vatten på med tanke på min lilla båt.
Men efter att ha gått igenom våra alternativ beslutade vi oss för ett vatten där stora delar av områdena vi tänkt fiska låg i lä.
Vi trailade båten så nära vattnet som möjligt sen fick bära i båten. När alla saker var på plats var det dags att röra sig ut mot första området vi skulle fiska. En vik med växtlighet.
Eftersom vi denna tid på året har fiskat en tävling här i Falun som heter Time Bomb bestämde vi oss för att sätta lite extra spänning på denna dag genom att ”leka” att vi deltog i denna tävling.
Vi började fiska viken utifrån och in. Redan första ankringen skulle vi få svar att gäddorna var på plats.
Martin startar året med en fin gädda strax över en meter lång.
Martin drar hans första spinnfiskade gädda för säsongen. En fin gädda strax över metern. Nästa ankring är det min tur. En lite kortare stabbig gädda som slukade min Peto. Ett riktigt skönt hugg.
Två av fem gäddor landade redan första driften. Vår egen Time Bomb hade startat bra. Men efter denna fisk blev det segare. Vi beslutat oss för att göra en liten förflyttning till nästa ”lä-vik”.
Det skulle visa sig vara ett bra beslut. Första ankringen fyller vi papperet. Långa smala gäddor, perfekta för tävling.
Martin drar två och jag en och nu var papperet fyllt. Nu gällde det bara att uppgradera våra centimeter.
Vi fortsätter fiska lä-vikar och Martin petar till slut bort vår kortaste gädda med ännu en långsmal 90fisk.
Vid det här laget kändes det nästan som det var tävling på riktigt. Har man fantasi går det bra att krydda en helt vanlig fisketur till en spännande tävlingsdag.
”Tävlingsdagen” började lida mot sitt slut. Vi beslutar oss för att fiska av området vi startade på ännu en gång. Vi ankrar en bit ut i viken. Nu hade molnen dragit in så jag beslutar mig för att byta ut min Peto i färgen SMB mot en lite mörkare i färgen BGH.
Färgbytet blev ett bra beslut.
Det skulle visa sig bli ett bra beslut. Gäddorna slänger sig över min Peto och jag lyckas landa tre snabba gäddor. Men bara en av dessa förbättrar vårt ”tävlingsresultat”.
När vi summerar dagen landar vi på 432cm. Ett resultat som förmodligen räckt ganska långt om det varit den riktiga Time Bomb-tävlingen.
Men med vår fantasi hade vi som ensamma deltagare äntligen lyckats kliva högst upp på pallen i Time Bomb vårtävlingen 2022…..;)
Hur som helst var det en fantastiskt kul dag på sjön med fläckvis riktigt bra fiske.
Rapala X-Rap Peto 20cm är ett fantastiskt bete som funkar i de flesta lägen. Allra bäst tycker jag Peton för sig när man fiskar den oviktad över gräs, stock och sten. Med korta ”drag” med spötoppen och korta stopp kan gäddorna inte låta bli detta fantastiska bete.
Detta blev en riktigt kul dag, och att ”leka” tävling satte extra guldkant på dagen. Sen kanske dagen hade slutat ännu bättre om inte vinden satt käppar i hjulen men det får vi aldrig veta.
Våren är den mest hektiska perioden på året när man jobbar som fiskeguide. Allt fiske startar upp när värmen infinner sig i södra Sverige. Listan skulle kunna göras lång, på allt man skulle vilja hinna med under april och maj månad. Personligen tycker jag årets höjdpunkt är trolling efter vandringslax ut med Blekinges kust. Tyvärr krockar detta med bästa perioden på Vänern och det är ofta extremt svårt att få några dagar ledigt.
Fullt ställ utanför Hasslö.
Denna veckan blev jag ofrivilligt ledig en dag. Väderprognosen såg mycket bra ut så det fick bli en tur till Blekinge. Bilen började rulla 02.00 och alla grejer var i sjön prick åtta.
Okuma Cold Water rullarna väntar på att få knarra ilsket.
När frukosten var uppäten började sömnigheten märkas av tydligt men vips hängde första näbbgäddan på innersta paravanspöt. Det var den första ”näbbisen” men inte den sista och tröttheten var snabbt bortglömd.
En uppväxare på besök i båten.
Drömmen om en 20 kilos lax har alltid funnits där och kommer säkerligen aldrig att suddas ut. Fisket i är grymt bra under veckorna 18, 19 och 20. Men alla fiskar väger inte två siffrigt utan många laxar befinner sig utanför kusten i ett annat syfte, nämligen att äta upp sig. Dessa mindre fiskar kallar vi uppväxare.
Okuma Magda Finn spöt fick bekänna färg.
Vi harvade på utanför Hasslö i hopp om att köra på en stor lax och mitt på dagen drar det i ordentligt på innersta paravanspöt. Knarren från rullen indikerar arg lax. En vandrare har hittat vårat skeddrag!
Där satt den! 108 cm och cirka 13,5 kg.
Efter en rejäl batalj med två ordentliga luftsprång kunde Magnus håva en riktigt mullig vandringslax. Ingen 20 plussare denna resa heller så drömmen får leva vidare. Kanske kan jag få en dag över i juni för att göra ett nytt försök vid Singö?
Dom senaste fiskepassen på Vänern, har varit riktigt bra. Jag har haft med mig fiskekompisarna) Olle Eriksson och Christer Lindgren (farsan) i båten. Nu på våren, försommaren så letar vi efter varmvattenfläckar, betesfisken drar sig ofta mot dom fläckarna. Hittar man ett sådant ställe så vet man att rovfiskarna är nära. Dom flesta fiskarna vi har fångat är öringar i toppkondition, men även några laxar har blandat sig in i jakten.
Måsarna visade vägen senaste turen, vi fiskade på ett stort grundområde där det var stora stim med betesfisk som Öringarna och laxarna kalasade på. Vi såg flera stora fiskar som jagade helt ytligt nära båten. Ett spännande fiske, som lätt blir beroende framkallande.
Bra jobbat av fiskeklubbarna runt Vänern med olika insamlingar till köp av mer smolt, tack vare er, så kan vi ha ett kanonfiske även i framtiden.
Äntligen så har vi här uppe i norr även fått öppet vatten. Finns såklart en heldel vinter och is kvar uppe i våra fjällkedjor men skogslandets öppna vatten är det som lockar allra mest just nu. Några turer har hunnits med efter de prickiga fiskarna men med låga vattentemperaturen så får man ta till dom knep man kan för att lyckas få dom till hugg.
Avsmältningen av vintern har startat men med periodvis kalla dagar som tidigare varit så stannar den av och fisket likaså. Men några turer har gått till att försöka lura upp någon öring som inte kan motstå äta efter en lång och kall vinte. Att motstå äta hos en öring efter en lång vinter eller motstå fiska hos mig, så står nog jag och öringarna på samma sida. För färden ut till fisket skulle nog få många att vända om…
Vatten tempen är inte många grader och det gäller att välja sina fiske timmar på dagen. Likväl sitt sätt att fiska på. De flesta av öringarna som fångats under denna period har haft mycket iglar på sig. Vilket tyder på stor inaktivitet hos fiskarna. Men det finns såklart alltid nån öring som inte kan motstå att äta upp sig.
De hetaste fiske timmarna på dagen har varit då temperaturen varit som högst och så långt in på eftermiddagen som möjligt tills det blivit kallare ute. Fiskade av en pool med rätt hård strömföring in på den och försökte täcka av varje minsta yta. Startade av med Shadow rap i naturtrogen färg för att snabbt få dom aktiva fiskarna till hugg. Några försiktiga hugg blev det men de flesta fiskarna klev av tidigt inpå i fighten. Och lite i detta spår fisket fortsatte. Man brukar inte prata om tappad fisk men ack så knäckande det är när varje fisk som kliver på lossnar gång på gång. Bättre känns det inte när en grov öring hoppar upp 50m från en, för att sedan kliva av. Nåväl nån gång vänder väl vinden men ibland är det motigt i fiskets värld.
Eftersom tanken inte är att ta hem någon öring så är det skonsammaste för fisken att låta den vara i vattnet hela tiden under avkrokning. Det underlättar för dess återhämtning och minskar risken för sjukdomar samt skador.
Därefter gick jag över till skrikiga färger på betena för att försöka trigga ytterligare någon öring till hugg. Vilket också är ett hett tips, att just gå över till andra kulörer som sticker ut lite extra på det tidiga vårfisket. Många kör nog uteslutande med naturtroget, men kallt vatten och skrikiga färger är något som rimmar i öringens värld. Flera fiskar lyckades därefter triggas till hugg på shadow rap med hårt skrikande färger – HH. Ett annat bra tips är veva hem betet i sölig takt eftersom temperaturen i vattnet inte är många grader. Ha grejerna i vattnet så kommer nån öring hugga tids nog :)
Ett kort fiskepass som resulterade i några fina fiskar över 2kg. Nya färgerna (BAP,BLK) i Shadow Rap familjen verkar vara ett hett kort. Trots vädermässigt dåliga fiske förutsättningar med regn och kallare temperatur, så lurades ändå några öringar.
Oändligt med tid har nog ingen och det är svårt att ibland komma ifrån sina måsten i det vardagliga livet. Men finner man luckor i sin tid så gäller det att prioritera rätt och göra tiden till fiske. För fisket är hett ute, trots dom höga flöden av vatten som råder i älvarna.
Efter att ha kommit fram till vattnet så var det nog tur vadarna åkte med. Eftersom vattnet stigit extremt mycket senaste tiden och det ger en fördel att man lättare når ut till fisken. Kastade av några lugnvatten med dom nya färgerna på Shadow Rap Shad – BAP,BLK. Det dröjde heller inte länge innan en hungrig öring såg betet och högg. Bra tryck i fisken och fighten varade ett bra tag. Dess vikt landade på 2.6kg och kämpade som om den vägde dubbelt. Skoj med krut i fiskarna!
Ett nytt spö samt en ny lina för min del håller på att hård testas. Muse black haspelspö, 6,9 fot, 5-20g med på spolad Sufix 131 G-Core x13 Braid. Än så länge verkar den besitta alla egenskaper jag önskar i mitt fiske. Lite styvare modell och lite kortare, men man har fortfarande inga svårighet att få längd på kasten. Och med flätlinan 131 verkar betet flyga en bra bit extra än man är van med.
En till öring på sina 2.2kg kunde inte heller motstå den nya färgen, BAP. Det verkar vara ett bete som är värt att lägga på linan och i strömmarna framöver. Kort därefter avrundades fisket när tiden var knapp. På hemvägen blev det dessutom ett oväntat möte med en björn. Vilket gjorde resan ytterligare spännande. Det var några tallar mellan oss två vilket gjorde att pulsen började leva igen. Den hemfärden lovar jag att det gavs några blickar bakåt…
Senaste turerna och nya färgen på Peto och Otus fiskats flitigt och gett fina resultat. GMTU är en förkortning för Green Motoroil UV. Både motoroil och UV i samma bete alltså.
Frågan är när motoroil-färg funkar som bäst. Tror svaret på den frågan är att det finns lika många åsikter som fiskare. Många gillar att fiska motoroil i soligt väder, andra när det är mulet medan vissa tycker vädret inte är avgörande utan vattenfärgen.
Själv har jag mest testat den i mulet väder eftersom sol denna vår och försommar varit en bristvara.
Nya färgen GMTU dvs Green Motoroil UV.
Både stora (20cm) och lilla (14cm) i både Peto och Otus finns i den nya färgen GMTU.
Om jag ska vara helt ärlig så har jag sällan fiskat motoroilfärgade beten förut men denna färg verkar verkligen locka till hugg. Så man är aldrig för gammal för att ändra sig!
Även gösarna gillade den!
Ha nu en trevlig helg och nationaldag! Vädret ser ut att vara på oss fiskares sida! Så ut och njut och testa nya färgen på Peto och Otus, GMTU.
Att årets spinnfiske säsong har startat bra kan man lugnt säga. Vi har precis gått in i juni månad och årets första 5+ öring är ett faktum. En grov öring som dessutom bjöd på en av de hårdaste fighterna man upplevt, gör att man inte blir mindre fiskeintresserad direkt.
Fisket som var planerat till dagen visade lite för bra förutsättningar. Allt verkade perfekt och det märktes i kroppen då det inte gick att få en endaste blund natten innan, eftersom jag visste vad som vankades på morgondagen. Nämligen risk för stor fisk.
En stadig frukost, båtresa och en lång promenad för att sedan kunna ta sig an fisket som väntade. Första bakvattnet låg framför mig och jag fiskade sporadiskt av det. Kände att en fisk missade draget efter något kast. Hoppades på att den inte känt krokarna och gjorde ett till försök på den. Denna gång gav jag den lite mer tid för betet och även en ännu långsammare presentation, och vips! Den kunde inte motstå en Shadow Rap GHSH en andra gång. Fisken fightades hårt men kliver av en bit in i fighten efter att den drog en rusning in på grunt vatten. Kändes inte som en jättefisk, så det gick att hålla borta jobbiga tankar i hjärnan efteråt.
En stekhet kulör!
Fiskar av vattnet en sista gång för att sen byta område till en bit längre bort. Hett kändes det och jag tog bra tid på mig för att noggrant gå igenom den nya platsen. Gör ett lång kast och vevar hem Shadowen i låg fart, och tvärnit sa det. Totalstopp i grejerna och upp ur vattnet flyger en sjukt fin fisk. Ett kraftpaket till fisk för rullen skrek som aldrig förr. Första gången jag faktiskt blev orolig om storleken 2500 på en rulle var för litet. Nyspolad tunn flätlina låg på vilket gör att det får plats en hel del. Men fisken tömde mer än halva spolen trots allt. Fick sätta full fart efter fisken och att lyckas hålla sig torr var uteslutet. Det tog inte länge innan vadarna var fyllda med vatten och jag genomblöt. Helt sjukt vad det är krut i dom när dom väljer att sticka iväg.
Muse Black haspelspö, 6,9 fot, 5-20g, fick hårdprövas och dess ryggrad går inte att gnälla på. Precis vad man behöver till fisket. Ett spö som klarar av stor fisk med bra ryggrad och behåller kastegenskaperna när man går ner i fot för att kunna underlätta sitt fiske från land. Använder man sig av super linan Sufix 131 G-Core Braid flyger grejerna bra långt kan jag lova.
15 minuter senare passerar jag ett större lugn vatten och även här jag försöker pytsa in fisken till håven. Till slut blev det en lyckad håvning efter 2 försök och en väldigt fin öring låg i nätet. Vågen tyngdes ner till 5880 gram och längden 83 cm vilket visar att årets första storöring har blivit till verklighet. Efter någon snabb bild så får en vacker och fet fisk simma tillbaka. Sommaren och förhoppningsvis värme bör vara på ingång, vilket då sätter fart på öringarna. Håll hårt om spöt framöver och Skitfiske!