Man vill så mkt men hinner så lite så det gäller att utnyttja tiden på bästa sätt. De senaste fiskepassen har beten med mkt ”sök” i sig fungerat bäst. Hårt twitchade shadowrap samt Rapala scatter minnow 11cm har givit många öringar mellan 2-4,5kg. För den sakens skull ska man aldrig glömma bort det gamla originalet i 11cm och färgen S.
Att släpa/trolla en Rapala Scatter minnow 11cm bakom båten i 1,8-2,2knop är ruskigt effektivt i stora som mindre sjöar. Detta bete har rätt fiskad en ganska hård gång och betet slänger ut åt bägge sidor med jämna mellanrum. Det är ett rörelsemönster öringarna gillar skarpt.
Här ser ni några fina fiskar från senaste turerna. Robin med en väldigt välnärd och snygg öring som föll för den yviga gången på betet. Det är alltid trevligt att umgås med denna man för det blir alltid succé i vad vi än gör. Robin enhandshåvade största fisken för helgen å den vägde in på 6,65kg. Jag måste erkänna att jag var lite nervös och skakig men Nu är det iaf bevisat att Rapalas Karbon fresh&salt håv är så lätt och smidig att man kan göra lite cirkuskonster med den.
En stunds fiske med hela familjen gav Harry en riktig baddare. Med lite hjälp så att abborren inte drog honom i sjön så lyckades han landa en Abborre på 980gram. Å riktigt stark fisk dessutom. Harry metade först upp några mörtar och mindre abborrar men det var som Harry skrek ”det var riktigt luriga fiskar det här” (kroken var lite stor för mörtarnas små munnar.
Metspöt byttes ut mot ett 13Fishing Muse black med en Concept Z slide och som bete använde vi Vmc spinshot krok med en 13Fishing Vertigo minnow. 6åring med dropshot-tackel, jajamen. Riktigt effektiv metod och inte behöver man kasta långt heller. Harry metade mest med tacklet och fisken högg ändå. Mamma Magda hejade på och metade mört på sidan om med Alice i famnen. Det var en kort och intensiv kväll som slutade riktigt härligt.
Grattis Harry till fångsten!13Fishing Vertigo minnow på Vmc spinshot och 7grams sänke. Enklare blir det inte.
I lördags åkte jag och fiskekompisen Olle Eriksson till Singö utanför Grisslehamn. Det blev ingen sovmorgon bilen rullade redan kl 02,00 från Nora. Dom stora vandringslaxarna som är Påväg norrut till älvarna lockar, till ett försök att få en stor fisk på kroken. Väl framme vid Grisslehamn, rampade vi snabbt i båten. Väderprognosen lovade lite blåsigt väder på förmiddagen för att sen lägga sig helt på eftermiddagen. Efter en stunds stampande med båten passerade vi välkända Understen. Alla spöna riggades snabbt ut, vi följde en fin djupkant där jag fått laxar förut, när jag fiskat vid Singö. Efter 10 minuters fiske skrek Olle till, fisk. Okuma Coldwater rullen på översta djupriggspöet morrade ilsket, vilken kanonstart. Laxen gjorde några långa rusningar innan jag kunde börja pumpa in den mot båten.
Efter en stunds drillande kunde Olle håva en fin vandringslax, ibland är det lätt att vara laxfiskare. Efter några timmar lungnade sig vinden som prognosen lovade, det blev kanonväder ute på havet.
Några timmar senare kom nästa hugg, ett ytspö tokböjde sig och fastnade i spöet bredvid med följd att linan brände av, riktigt surt. Vi hade ett hugg till, som inte fastnade innan det var dags att åka in mot hamnen. Nu laddar jag grejerna för göstrollingen en av sommarens höjdpunkter,rapporter kommer.Laxhälsningar Henrik
Nu är våren förbi och sommaren står för dörren. Gäddorna har lekt färdigt och börjar så sakta rör sig ut mot öppet vatten. Senaste turen på Vänern hittade vi gäddorna solandes på de första grynnorna utanför lekvikarna.
Mattias med en ljus ”Vänergädda”
Solsken kanske inte är allas favorit vid just fiske efter gädda men jag upplever att gäddorna gärna står högt upp på grundflaken och solar likt en blek Svensk turist på årets första utlandssemester. Detta gäller främst på försommarfisket.
Rapala Haku i färgen ”fegisen”
Det är inte alla beten som faller gäddan i smaken. Rapala Haku var det bete som var helt outstanding sist och det klart att detta bete funkar bra när fisken står så högt upp i vattenmassorna.
En gädda i riktigt fin kostym!
Allt eftersom vattnet värms upp kommer nu fisken flytta sig längre och längre ut. Att hitta rätt grynna är inte lätt det finns nämligen tusen och åter tusen grynnor i Sveriges största sjö. Mitt tips är att inte lägga för mycket tid på en grynna som ej ger fisk. Detta göra att det kan bli många förflyttningar under en fiskedag men det kan det vara värt. För när man väl hittar den där grynnan packad med arga gäddor, så glöms snart de tråkiga transporterna bort.
Förra helgen var det dags för mig att göra årets tävlingsdebut. Det var jag och min vän Andreas som ställde upp i tävlingen Discover Three Predators 2022 i Smedjebacken. En tävling där det gick ut på att fånga de 3 längsta abborrarna, 3 längsta gäddorna och 3 längsta gösarna under en dag.
Ett riktigt kul koncept med tre arter, en riktig utmaning.
Vädret var verkligen på vår sida denna dag. Soligt och 20grader med lite vind. Äntligen lite sommarväder efter en kall och blåsig höst.
Varken jag eller Andreas hade fiskat denna sjö förut utan fick gå på lite tips vi fått och känslan vi hade.
Det skulle börja bra! Redan första kastet lyckas Andreas lura en 37cm lång abborre och vi var igång. Det fortsatte nästa för bra. Redan efter 1,5timmes fiske hade vi lurat 3 gäddor över 80cm samt två abborrar.
Nu var det dags att försöka fånga dagens första gös. Det var dags för en liten förflyttning. Med den senaste ekolodstekniken sökte vi de större gösarna ut på pelagialet. Det skulle inte dröja innan vi hittar dagen första gös. Andreas lägger ett perfekt kast och hans 20cm Peto i färgen ROR landar perfekt. Tre, fyra och fem vevtag sen tar det tvärstopp i Andreas spö. Sen går det väldigt fort. En virvel i ytan och sen blir det lätt och vi ser något stort och gösliknande skymta till i ytan innan den åter simmar ner i djupet.
Ajaj den sved! Men men det var bara att kriga vidare. Nu visste vi att dom fanns där. Men det blir bara ett till hugg innan det är dags för lunch. En fantastiskt god pyttipanna intas innan det åter är dags att försöka fylla papperet.
Vi testar ett nytt område och ganska omgående kunde Andreas lura dagens första gös och även den tredje abborren hamnar på papperet.
Nu var vi på gång igen! Vi fiskar oss vidare längs en djupkant. Snart var det dags för Andreas igen. Ännu ett stumhugg och denna gång sitter den längre, ja till och med ända in i håven. Efter flera rejäla rusningar vid båten kan jag håva en riktigt fin gädda.
Hon ville ha Peton i färgen ROR!En grann fisk på 114cm och 9,5kg
Gäddan är 114cm och väger 9,5kg. Det kan man kalla en fin tävlingsgädda. Nu börjar Petos Vänner göra skäl för namnet.
Men nu fick vi lov lura en gös till. Vi såg på resultatet att gösarna var svåra denna dag. Så skulle vi landa en gös till skulle vi ligga riktigt bra till.
Vi återvände till området där Andreas och jag tappat våra gösar tidigare. Nu verkar det vara mer aktivitet på fisken. Vi hittar flera fina ekon som vi kastar på men dom verkade väldigt svårflirtade. Men skam den som ger sig.
Rätt som det är ser vi ett eko som står väldigt högt. Jag lägger ut ett kast med min oviktade Peto i färgen ROR. Två vevtag sen tar det tvärstopp. Kan det vara en gädda eller är det gösen vi söker!?
Nu kommer pulsen och bendarret hos mig! Är detta gös kan det mycket väl vara ett nytt PB för mig, för den går tungt. Efter en kort drillning som kändes som en evighet för mig kan Andreas håva dagens andra gös för oss.
En grann gös!
Ojoj vilken känsla att se den granna gösen ligga säkrad i håven. Jag krokar av den och lägger den på mätbrädan. 85cm är den.
-Grattis till PB!
Säger Andreas och skrattar!
Gösen väger 6,45kg och mitt nya PB. Vilken känsla!
Vi försöker lura även dagens tredje gös. Men det går inte. Till slut bestämmer vi oss för att försöka uppgradera de två minsta abborrarna vi hade. Men tyvärr gick det inte.
När klockan är 18 är mätbrädan inlämnad och det är dags att invänta resultatet.
Vi hade lyckats fånga den största gäddan och den största gösen under tävlingen! Tyvärr räckte det inte hela vägen då vårt abborresultat var för dåligt. Men det räckte till en stark 2a plats. Så med en fin gädda, ett nytt gös-PB och en 2a plats begav vi oss nöjda hemåt.
Vi gjorde skäl för lagnamnet. Petos Vänner levererade med Peto! Rapala X-Rap Peto 20cm i färgen ROR var dagens överlägset bästa bete.
Ett stort tack för en trevlig dag på sjön Andreas och tack till Björn i Smedjebacken som fixat denna tävling! Grymt trevligt!
Till sist ett stort grattis till Team Jaktia till segern!
Jag har testat ett spö och rulle från 13fishing nu ett bra tag till mitt prickskyttespinnfiske. Spöet heter Muse och är 7,4” och är rekommenderat till 20/80g. Rullen heter concept Tx2 och jag måste säga att jag är väldigt imponerad av denna kombo så detta kan jag verkligen rekommendera till detta fiske ,extra trevligt är också att det finns knarr på rullen också.
Efter en vår med fokus på gädda så var det äntligen dags för lite insjöfiske efter abborre tillsammans med min gamla vapendragare Robert Führ.
Vi hade bestämt oss för att fiska en sjö där vi hade fina resultat under hösten. Frågan var bara var vi skulle hitta fisken… Det är alltid en utmaning i ett vatten där man tidigare bara fiskat under andra säsonger.
Under bilresan beslutade vi oss för att börja testa friliggande, steniga partier med djupt vatten kring på morgonen och därefter utvärdera och kanske testa grundare områden med vegetation under eftermiddagen.
Redan på första stoppet kom vi i kontakt med ett par fina fiskar. Huggen var stenhårda och fiskarna fightade extremt hårt i det kalla vattnet.
Robban inledde med en fisk på dryga 1200 gram och en som precis vägde över kilot innan jag landade min första. En vacker borre på 1340 gram som klippte en 7 cm Rippin Rap i färgen Live Bluegill.
Rippin Rap är ett favoritbete på grund av att det går att fiske på så otroligt många sätt.
• Fiska hem det snabbt med korta spinnstopp i frivattnet
• Jigga hem den och var beredd i droppen
• Studsa den mot sten och botten för att väcka uppmärksamhet
• Fiska den som en jigg mot botten och låt den ligga helt still – abborren plockar den från botten
• Vertikalfiska med den – både från båt och is
Ett annat vibrationsbete som jag gillar är Rap-V Blade. Den kan också fiskas på många olika vis och har dessutom två infästningspunkter på ryggen. Genom att variera dessa så får man olika egenskaper och gång.
Jag har haft stor framgång med att byta ut den bakre kroken mot en Bladed Hybrid-trekrok från VMC för extra blingbling och attraktion. Vissa dagar verkar abborren fullkomligt älska, eller om de hugger av ilska, det lilla spinnarbladet på kroken. Resultat ger den hur som helst!
Rap-V med Bladed Hybrid-krok
Vi fick ett par fina fiskar till men ingen som pressade vågen över kilot innan huggruschen plötsligt dog ut.
Vi letade runt och testade både grynntoppar, djupbranter och frivatten utan större lycka innan vi styrde in mot grundare vikar med gräs. Tyvärr var det enbart mindre individer som drog i betena och när vi valde att bryta framåt sen eftermiddag kunde vi konstatera att morgonstället var det enda som kändes hett. En bra lärdom inför kommande pass om inte annat…
Juni månad är alltid en bra månad på Vättern. Det kan bero på att all rovfisk går igång och är sugna på att äta upp sig efter höstens lek och vinterns kalla månader. Juni är ofta förknippad med fångster av lax, öring och röding.
Blanklax på 75cm fångad i ytan.
Har man ”turen” eller skickligheten av dra minst en av varje art (lax, öring & röding) brukar vi lokalt kalla att man dragit en Grand Slam.
Rödingen kan ofta hugga högt i början på säsongen.
Fisken går i regel väldigt högt upp i vattenmassorna och det kan också vara en bidragande orsak till att chansen för en Slam är större just nu.
Öringen är helt klart Vätterns starkaste fisk.
Sista tidens fiske har varit oerhört bra och man drar minst en fisk i timmen och är det en sådan där bra dag det dubbla. Värt att nämna är att öringen verkar öka i sjön och det är resultatet av en långsiktig förvaltning av fisket i Vättern. Det ligger bla många arbetstimmar i lekbäckarna. Öringen kommer säkert öka ännu mer kommande år.
Stabicraften ladda och klar för nya fiskeäventyr.
Är man intresserad av trolling i v-sjöarna så står den bästa tiden för dörren. Mitt tips är att fiska högt upp för största chans till en äkta Grand Slam från Vättern.
För ett tag sedan så körde jag en gäddguidning med några gäster, och efter fiskeguidningen så testade jag en helt ny färg från suveräna Rapala Haku – och bra gick det!
Yes, för en tid sedan så körde jag en kul gäddfiskeguidning med några gäster, och bra gick det! Jag hade dagen före fått ett paket med bl.a. nya Rapala Haku i en ny färg för min egen del (se bild)! Själva Haku har jag fiskat mycket med med stora framgångar, men nu var det frågan om en helt ny färg för undertecknad! Jag hann inte göra många kast alls när gäddan högg så det dånade i mitt spö! Jag fiskade på ca 3 meter vatten, men då Haku går lite grunt så måste gäddan ha klivit upp och hämtat min Haku!? Det blev en fin gädda landat, och sedan bröt jag för hemfärd! Det blev ett lyckat testfiske då jag inte hann göra många kast alls!
För er som är sugna på spinnfiske efter gädda, så är det läge nu, speciellt då jag numera även erbjuder fiske med min nya stekheta Mega Live givare! Känn er förövrigt varmt välkomna på ett kul, lärorikt och ett spännande sportfiske framöver i båda guidebåtarna (eller fiskekajakerna) – boka sommarens och höstens fisketurer redan nu! Kom som ni är, allt ingår som vanligt – varmt välkomna ombord!
Ps. Vi kör på fiskeguidningarna precis som vanligt, även om min egna hemsida (Fishguide.se) den senaste tiden uppdaterats aningen mindre frekvent än vanligt! Nya fräscha fiskerapporter är dessutom på gång snart att uppdateras igen! På återhörande!
Ps. För er som har Instagram då har jag även en kul sida även där där med över 800 st sköna fiskebilder (oftast stora fiskar och annat kul)! Länk: www.instagram.com/fishguide.se/. Följ mig gärna där, så följer jag er tillbaka!
Fiskehälsningar, Mikael “Mike Pike” Puhakka 0708-722733. Hemsida & Bokning: www.fishguide.se
En vacker natt som slutade med en gös över 10 kg. Jag hittade inte så mycket fisk denna natt och den jag hittade var väldigt svår att få att hugga men ca 0430 på morgonen så lyckades jag lura en fin gös på 10,080 kg och 98 cm på en Stormjigg Boomshad 19 cm i färgen SML som små rycktes hem sakta, den stod en meter ner i vatten där det var ca 3 meter djupt .
Jag kan tänka mig att detta blir lite annorlunda och något matigare blogginlägg än vad ni kanske är vana vid, så ett varningens finger lyftes här för er textallergiker. Vid reaktion – vänligen ta en paus eller uppsök läkare.
Det avlägsna ljudet från bilen som slingrar sig fram på småvägarna ut mot Stockholms skärgård var inget min 7-åriga hjärna reflekterade över. Mitt fokus låg i stället på den svartvita lilla gameboyskärmen där tröstlösa försök att klara av sista bossen på Super Mario avlöste varandra. Den oerhört långa bilresan från Stockholm som tar dryga 40 minuter hade nästan tagit kål min späda kropp och jag kunde inte i min vildaste fantasi förstå hur ett ställe kunde ligga så långt borta. I huvudet mitt hade jag precis genomlidit ett halvt sekel i baksätet bredvid brorsan som gladeligen terroriserat mig och mitt Gameboy sedan avfärd. Men så plötsligt stannar bilen och förvånat tittar jag upp från baksätet och ser de märkliga totempålarna torna upp sig framför oss som pryder infarten mot tomten. Det påtagliga illamåendet som resulterat från den konstanta gamnacken sedan det blev min tur att spela var som bortblåst och en process som endast kan infinna sig hos ett barn drog i gång inom mig.
Det spritter i kroppen och mina ben vibrerar av förväntan och instängd energi. Jag bokstavligen talat svävar ovanför bilsätet när vi rullar över kröken och mitt flottiga ansikte satt som ett plåster mot rutan trots vetskapen om de inkommande reprimanderna från framsätet. De jättelika ekarna var det första jag såg, sedan den vältrimmade gräsmattan som vätte ned mot båtskjulet och sedan det jag väntat på sedan förra påsken, synen av den linoljade bryggan och den glimrande vattenytan. Detta blev bara för mycket för att hantera och nu klarade inte min unga barnakropp mer. Dörren flög upp i farten och jag sprintar med oknutna skosnören ned mot vattnet där ett mirakel av högre makter lobbats ut för att skona mig från att inte bryta nacken innan jag ens hunnit ur bilen. Vid bryggan tvärnitar jag och kravlar ut på samtidigt som jag kippar efter syre och pressar ansiktet mot springorna för att kunna kunna spana efter allt som hade puls under ytan. Jag befann mig nu på min absoluta favoritplats på jorden. Dalarö.
På denna plats var det också första gången jag kom i kontakt med våra fettfenade snabbsimmare längs med kusterna och även det som satte grunden för mitt livslånga fiskeintresse. Farsan kunde bryta upp en havsöring som jag trollbundet satt och petade och stirrade på i flera timmar efter fångsten. Jag var så fascinerad över dessa varelser och än idag sitter det i med järngrepp runt handlederna. Men som stockholmare har jag tyvärr fått skåda denna unika skärgård gå ett hårt och tragiskt öde till mötes och det fantastiska fiske vi en gång fått ta del av har med åren försvunnit. Mitt fiske skiftade fokus till gäddan och abborren men jag har på senare dagar börjat känna någon form av tomhet och saknad. Den där barnsliga lyckan, pirret och suget i magen som jag kände där på bryggan har uteblivit under allt för lång tid och någonting fattades. Jag har många gånger funderat på varför jag över huvud taget fiskar, men återkommer ofta till samma slutsats; fisket kan än idag ta mig tillbaka, under rätt förutsättningar, till den där sprudlande unga grabben som gnistrade av energi och häpnad av det som gömde sig under ytan. Den känslan är för mig är på tok för värdefull för att tappa greppet om och något behövde göras, nu.
Av en slump sitter jag och pratar med en nära vän som upplevt snarlika känslor i sitt fiske och vi börjar bolla idéer om laxtrollingen. Detta var något jag aldrig pysslat med men som uppdagats mer och mer allteftersom åren gått. En mytomspunnen fisk som krigar hårdare än något annat vi har i svenskt vatten i kombination med otaliga timmar på sjön utan resultat. Rykten om brutala hugg med ursinniga rusningar som går en bra bit över hundra meter i ett stöp och en art som lämnat tusentals tårögda av lycka, men också fullständigt bedrövade av sorg och tomhet. Ja, konceptet kändes som att det skulle passa in och med våra lite mer moderna game-boys som idag skvallrar om brutala laxar som fortfarande fångas i vår annars bistra skärgård tände en liten strimma hopp inom mig.
Den havsvandrande laxen tar sig alltså hela vägen från atlanten upp mot våra älvar och följer det ytliga sötvattnet mot sina lekmarker. Dessa förutsättningar rimmar definitivt med laxtrollingen, men under alla år har jag intalat mig att det är på tok för orimligt att, utöver min nuvarande arsenal, införskaffa en fullkittad laxmaskin där djupriggar, master, pulkor och autopiloter bara är en bråkdel av det som behövs för att kunna fånga dessa silvriga torpeder. Däremot har jag har på senare dagar fått ta del av lärdomen av att så inte behöver vara fallet och rapporter om enorma fiskar som fångats av nytänkande folk där nerskalad utrustning och paravaner används i stället för pulkor och djupriggar, faktiskt verkar fungera. Denna tokiga idé började sakta bli till verklighet och med en likasinnad dåre som gått samma resa till mötes var det lättare att slå slag i sak. Det var dags att prova något nytt och till vår förvåning jobbades en relativt lindrig inköpslista fram.
Lördag, 11 Juni – 2022.
Efter veckor av väntan på rätta förutsättningar och tid till övers stod vi äntligen där. Klockan hade precis passerat 03.00 och vi packar båten med ovanligt lite prylar och rullar upp mot norra delen av Stockholms skärgård. En känsla av ovisshet infinner sig och det är inte mycket vi faktiskt vet om det här fisket. Inte mycket alls faktiskt. Några snabba tips från bekanta om vart man bör befinna sig och vad det nappar på var i stort sett det vi hade i bagaget, men denna känsla av ovisshet är något jag beundrar och välkomnar i mitt fiske. Nu är vi så långt ifrån först på bollen som det går inom detta fiske och givetvis grundas vår satsning på andras bedrifter, men lyckas vi efter att ha försökt staka ut pusslet själva, i den mån det går, samtidigt som vi knatar någon meter bredvid stigen kommer till slut vinstens sötma endast smaka ännu ljuvligare än den annars hade gjort.
I tidig gryning, när majoriteten av svenska befolkningen fortfarande suger på tummen, anländer vi till Grisslehamns camping där vi kunde sjösätta båten. Eller ja, så lät i alla fall instegsplanen. Motgångar tenderar ju att höra till vardagen och detta var ju med andra ord föga förvånande; rampen öppnade givetvis inte förrän 08.30 och vi var bara tre och en halv timme för tidiga. Som troligtvis de flesta entusiaster någon gång behövt göra började vi planlöst plöja igenom intranätet och snabbstuderade flygfoton med högst möjliga fokus i jakten på nya ramper. Vi hittar ytterligare en potentiell plats en bit in i Väddö kanal där vi tråcklar oss fram över små grusiga vägar där kommunen uppenbarligen fått mängdrabatt på farthinder och pott-hål. Rampen var givetvis bommad och vid det här laget skulle ju första paravan glida ut i sidled. Irritationen var nu påtaglig. I bilen sköljs jag över en rejäl déjà vu från barndomens centimeterkorta tålamod men förvånas på något konstigt sätt åt reaktionen. Det var faktiskt ett tag sedan ett stundande fiskepass påverkade mig på detta sätt men till och med här njöt en del utav mig.
Vi skärper till oss och fortsätter nedåt kanalen och hittar till slut en grusbacke vi lyckas peta ned båten vid. Nu började äntligen vår långa färd ut mot det massiva havet och vi satte kurs mot horisonten. Efter en dryg timma i marschfart skvallrade lodet om ett svindlande djup på över 200 meter samtidigt som det surrade det till i våra telefoner. Det var Telia själva som välkomnade oss till Finland och som de två vassgnuggarna vi var skrattade vi högt åt vår smått surrealistiska situation. Vi skakade på huvudena där vi plötsligt guppade mellan finsk och svensk tidzon och ryckte på axlarna, riggade upp första paravanen och släppte ut de lunkande skeden bakom båten.
Och sen började det.
När jag sitter och funderar hur man kan beskriva en evighet på ett intressant sätt så finner jag helt enkelt ingen lösning. Det är laxfiske vi pratar om. Vi käbblar om allt mellan himmel och underjord samtidigt som vi försöker hålla koll på hastighet och strömmar. Något vi snappat upp är vikten av att betena ska röra sig korrekt och en nitisk fart mellan 2,6 och 2,9 knop var tydligen det som gällde. Kraftiga strömmar kan också påverka hur betena simmar och fiskar du med strömmen tappar betet gången utan en korrigerad hastighet, liksom för snabbt i motström. Här använder många ett så kallat referensspö, alltså ett spö som du släpper ut endast någon meter bredvid båten för att på så vis kunna hålla koll på hur skedarna beter sig i vattnet. Vi satte skedarna så strategiskt vi kunde med lättast vikter på ytterspöna och tyngre på de inre för att motverka eventuellt kaos vid fisk.
Här guppar vi då runt bland vågorna i över 8 timmar utan minsta kontakt och timmarna hoppar fram och tillbaka, om och om igen. Tiden var varken något vi hade koll på eller brydde oss om och mobiltäckning eller VHF var två saker vi inte hade med oss. Jag har nu full förståelse för er rutinerade laxtrollare som skakar på huvudena. Satans nybörjare…
Vi försökte hålla fokus och bytte skedar i takt med att molnen rullade in över oss och kontrollerade så betena inte gått in i fridrivande tång, men till slut föll vi omedvetet in i en dvala och satt tysta i något som hade kunnat vara fem minuter till en timme, ingen av oss vet.
Och ja, så plötsligt händer det.
Ytterspöt på min sida ger ifrån sig det gälla skrik man så många gånger drömt om och det ultrarapida vakuum man precis uppslukats av byts nu ut mot ett fullskaligt kaos och total sinnesförvirring. Med vingliga steg stapplar jag upp på akterdäck och suger tag i spöt som bugar djupt. Det kändes som man vaknat ur djupsömn och ska rabbla gånger tabellen baklänges. Allt kändes overkligt och jag ifrågasatte flera gånger ifall det verkligen var på riktigt, men ja, onekligen stod jag där över 187 meter och brottades med något jag aldrig någonsin känt på tidigare.
Några tyngre huvudskak med uteblivna rusningar fick mig att tro att det var en mindre fisk men jag ändrar raskt uppfattning när jag skymtar fisken som kom skråandes i sidled bakom båten. Jag stirrar ned på mina ben och inser hur jag skälver. Jag koncentrerar mig och backar upp på kastdäcket och Fredrik står mer redo med håven som om våra liv hängde på det. Jag pressar grejerna till det yttre och fisken dras tungt över håvramen i samma sekund som skeden flyger ur håven och en spikrak fjäderring kastas upp på däck. Frossan hade lagt sig som en filt över mig och jag kunde känna hur jag inombords slungades tillbaka två decennier till samma känslor jag då fick av att se en 20cm stor abborre. Jag hade precis hittat det jag så febrilt sökt efter de senaste åren och hjärtat löpte amok i bröstkorgen på mig.
Denna ögonöppnare pendlade mellan 14,2 och 16,5 kilo, vad vikten var exakt bryr jag mig inte det minsta om. Allra helst hade jag suttit resten av dagen och beundrat fisken i all sin prakt, kanske petat på den då och då, men riktigt så fungerar det inte längre. Det blir i stället en bild, en vikt och ett plums. Vi sätter ut grejerna som om vi aldrig gjort något annat och dunsar till sist ned i stolarna och häller upp en varsin kaffe. Sen gapade vi så ålänningarna stack ut näsorna ur fönsterrutorna och undrade vad fan det var som pågick.
Vilken succé.
Eftermiddag övergår till middagstid och det är vi och fraktfartygen kvar ute på havet. Laxtrollarna har sedan länge avrundat, en efter en. Grillbricka och whiskey hade troligtvis hägrat likt en synvilla i horisonten men detta var vårt enda pass för i år var det inte på tal om att ge upp än. Ett av östersjöns enorma godsfartyg närmade oss på babord sida och vi hör hur det ursinnigt bryts på finska uppe i förarhytten då vi kommer för nära. Vi får en ljudlig kalldusch när han hänger på hornet och vi checkar av nästa nybörjarklassiker. Vi väjar och hälsar lite försynt i hopp om att försonas igen och förbereder oss på svallen som skoningslöst dundrade mot oss. Samtidigt hör jag hur ena rullen klickar till i ytterkurvan. Ytterligare ett klick, och sen ett till. Jag konstaterar att det var ett klick för mycket och funderar på om en näbbgädda jävlats med skeden. Spöt avslöjar inte mycket men står still i vågorna till skillnad mot de andra. Precis när jag lyfter spöt ur hållaren kommer tyngden och jag inser att vi inte tampas med någon näbbgädda längre. Inte ens i närheten.
”LAIII-I AAAX”
Rösten går upp i falsett som på en nybakad skolelev som ska på sommarlov och jag slänger spöt i nävarna på Fredrik som tar över bataljen. Fisken följer med båten men med en lina du kan spela ett gitarrsolo på fanns det inte mer att göra än att hålla hårt och sänka farten. Fisken hade plöjt igenom majoriteten av linorna och snart såg vi hur paravaner och skatbon hängde med upp. I panik försökte vi väja för ytterligare fartyg samtidigt som vi klipper linor och skedar till höger och vänster, men inser snabbt att vi gjort bort oss. Fisken går lös och en oerhörd besvikelse omfamnar oss. Det gjorde ont, riktigt ont. Vi försöker trösta oss med vetskapen om att vi hittills haft en otrolig tur, folk spenderar ibland dagar här ute utan hugg, men där i stunden var denna information till föga nytta.
Vi håller ut ett tag till men vindarna som suttit på läkaren under dagen var spelsugna och det var dags att retirera. Vi var bokstavligen talat ute på djupt vatten med dryga timmen till land, så vi erkände oss besegrade, rev spöna en sista gång och påbörjade vår långa berg-och-dalbana hem mot fastland.
Okuma Coldwater i kombination med Okuma Tournament Trolling UFR 8 10-30lb
För många skulle detta vara en lax i mängden, men för oss var det vår första. För oss var det ett kvitto på att vår urdumma idé att åka ut med 6 spön med något som under dessa förhållanden får definieras som en tvålkopp, faktiskt gick i lås. För mig var det också ett kvitto på att jag fortfarande kan återkomma till samma explosiva känslor som den spralliga lilla grabben hade där på bryggan en gång i tiden. På vägen hem njuter vi av den honungslena känslan av seger, men inte helt utan en känsla av en inre, växande oro. Vi båda visste gott och väl att vi spelat ett farligt spel och vi hade precis signerat ett avtal med ingen mindre än laxguden själv. Detta var nu något vi inte kunde backa från.
Vi kom för ett smakprov, kanske lite blodad tand om vi hade tur, men så här i efterhand känner jag mig Dracula själv på årets julfest, och ja, jag är hungrig.
Nu är det riktigt hett ute på älvarna i norr. Jag och gumman hade fullt upp en kväll när både harr och öring högg konstant. Lite annorlunda att drilla fisk och håva fisk med vår dotter ammandes i selen. Men gumman hon kan hon!
De flesta harrar högg på Jack Deep 5cm i färgerna BG och CPE medans öringarna valde Scatter rap minnow 11cm i de nya stekheta färgerna SKTR,SMHL och ROHL. Ett suveränt bete för öring som jag inte riktigt haft tid att fiska med senaste åren då jag testat mkt nya beten. Men nya färger är alltid roligt och dem nya är verkligen fina. Mer av detta bete kommer att synas här är jag helt säker på.
Färgvalet för dagen är bland de viktigaste. Fiskar du harr och öring med Jack deep i djupare strömmar(2,5-5m) och det inte hugger så byt färg. Vissa dagar är fiskarna helt galna i färger likt SML och andra dagar är det abborreliknande färger som gäller. Just nu verkar öringarna i strömmarna hemma hos mig äta små små abborrar och då går BG,CPE,P och GGIU bäst. (Ja öringarna äter abborrar) sanna mina ord!
Nu ska vi snart ut och jaga öring igen å sikta på någon stor. Scatter minnow lådan är med!
I helgen var det dags för ett fiskepass med min son och han kompis Jonte. Målet för dagen var att Jonte skulle få sin livs första gös och Wilmer skulle få en större gös än sitt livs enda som vägde 6hg.
Vädret såg lite ”lurigt” ut för min lilla båt på denna lite större sjö. Vi bestämde oss för att bege oss ut på förmiddagen då vindarna var lite lugnare.
Taggade killar inför en dag på sjön!
När vi väl trailat i och packat båten var det dags för dagens första stopp.
Churro stod för förarbetet till dagens första fisk.
Redan andra kastet ser jag Wilmers spö böjja. Spänningen stiger i båten när fisken kommer närmare. ”Tyvärr” får vi väl säga denna gång så var det en lite gädda.
Wilmer hinner med ännu en gädda på sin Churro innan det var dags för en längre förflyttning.
Väl framme ser jag mycket fisk på lodet. Det såg riktigt bra ut. Vi ankrar och kastar ut och låter våra jiggar dala mot botten. Det dröjer inte länge innan det hugger stenhårt på min 10cm Boom Shad. Efter en kul drillning så kommer en lång gammal krigare upp från sjöns djup.
45cm abborre som ville ha en 10cm Boom Shad
Dagens första abborre var ett faktum. Precis när när jag släppt tillbaka abborren har även Jonte sitt första hugg men tyvärr släpper den precis under båten.
Jag hinner med ett par fina abborrar till innan vinden tilltar. Vi beslutar att försöka ta oss till en läsida. Att fiska jigg i höga vågor med barn i båten är ingen höjdare. Säkerheten först!
Vi tar oss sakta men säkert mot nya jaktmarker. Tyvärr hugger det på fel spö denna gång, dvs mitt spö. En fin gös på strax under 2kg. Vilka fantastiska hugg dessa fiskar gör. Det är verkligen stenhårda och beroendeframkallande hugg!
Dagens första gös i båten.
Men nu hade vi i allafall hittat betet gösarna ville ha, Boom Shad 10cm. Så där står vi nu alla tre med varsin Boom Shad 10cm med 14grams skalle och försöker lura fler gösar.
Vi fiskar oss framåt och rätt som det är hör jag…
-Nu!
Jag ser Jontes spö böja och nu stiger spänningen i båten. Är det gös denna gång.
Ja visst är det Jontes första gös som glider in i håven efter en kul fight på lätta grejjer.
Första gösen i livet!
Lyckan är total i båten. Vilken känsla att se lyckan hos Jonte. Min dag var räddad och jag tror mig med säkerhet se att även Jonte var nöjd med denna fisk. Hans första gös!
Det var inte klart där. Redan efter några minuter är det Wilmers tur.
Nu får även Wilmer dagens första gös. Målet med dagen var nått! Grabbarna hade fått gösar! Men Wilmer skulle inte nöja sig där utan redan efter några kast till är det dags igen.
Ännu en gös och ett nytt PB för Wilmer. Nu var vi på gång!
Även jag lyckas landa några gösar. Fiskarna ville verkligen äta våra Boom Shads!
Även om dom inte var av största modell så är huggen brutalt roliga. Nu nappar det på ganska bra, både gös och gädda hugger.
Men tiden går fort när man har kul. Det började bli dags att röra sig hemåt. Vi bestämmer oss för att fiska en halvtimme till, och tur var väl det. Rätt som det är ser jag Jontes spö böja. Ganska snart förstår vi att detta är dagens största fisk. Den gör mycket mer motstånd än både gösar, gäddor och abborrar vi fått innan.
Ganska snart förstår vi att det är en fin gädda Jonte krokat. Pulsen stiger återigen i båten. Det blir en riktigt spännande fight som Jonte går segrande ur. Han lyckas ta PB nummer två denna dag.
Så ser en nöjd och duktig fiskare ut!
Vilket fantastiskt avslut på en bra dag! Gäddan är 93cm lång och väger 5,15kg. Ett nytt personbästa för Jonte.
Denna Boom Shad hade gjort sitt efter denna gädda. Kanske ligger den nu som ett fint minna hemma hos Jonte.
Nu var det dags att styra skutan mot land. Det var tre nöjda fiskare som rampade upp denna dag.
Nöjda grabbar!
Stort grattis till fina fiskar grabbar och tack för en fantastisk kul dag på sjön!
Till alla andra kan jag varmt rekommendera Boom Shad både till inbitna fiskare och nybörjare! Boom Shad är ett bete som är enkelt att fiska och det fångar framförallt fisk!
Kallt och Regnigt väder så dagen fick förknippas med gäddfiske. Lillbrorsan brukar få sina fiskeryck ibland och trots regn och 5 gradigt i luften så skulle han ut. Sagt och gjort så for vi ut på en kort gäddpremiär tillsammans.
Det är inte alltför ofta som gäddfisket brukar vara på schemat. Men ibland blir det nån tur per säsong. Även fast jag yrkade som kapten denna dagen och lät brorsan agera med spöt så var hans glädje minst lika kul att ta del av. Regn i mängder till en början och kallt ute, men gädda högg det!
Första vasskanten kastas av och det smäller på en bra fisk på hans spö. Tyvärr sticker fisken in i buskarna och krokas av innan dess storlek hann mätas. Extremt högt vatten så det gäller att vara handlingsberedd. Två kast senare och en ny fisk som drog samma taktik som den förra. Surt! Några kast senare runt samma vasskant sitter en till fisk på för hans del. Fisken trycker sig hårt mot botten och tjurar på länge. Men ju närmare båten fisken kom så blev även glädjen större och större hos fiskaren. Jag plockar fram håven och en glad fångstman konstaterar ett pb på gädda. Längden kom upp i 112cm och regnet glömdes snabbt bort. Nöjd och belåten så lämnade vi fisket trots att det säkert gått att få upp ytterligare nån fisk. Men är man nöjd så är man nöjd. Storm Knock´r MInnow och dess rassel fick i alla fall känna många tänder på kort tid. Sen är det alltid kul att få kunna bidra till glädje i andras fiske också :)
Tidigare i våras körde jag årets första havsöringsguidning, och bra gick det! 9 st kontakter med havsöring (3 st landade), samt utöver det även 3 st gäddor landade! Rapala Kallan levererade 100% bra, all fisk på detta betet! Totalt har det blivit 18 st kontakter med Rapala Kallan de senaste 2 turerna, vilket är kanonbra (8 st landade)! :-)
Tidigare i våras så körde jag årets första havsöringfiske, och bra gick det! Totalt 9 st kontakter med havsöringar hade vi (3 st landade), samt utöver dessa även 3 st gäddor landade varav en var bättre! Alla tre kunderna fick landa varsin havsöring, vilket var extra kul! Rapala Kallan levererade som väntat riktigt bra, ett bete som snabbt blivit en superfavorit för min del då den levererat väldigt bra redan i höstas! Rapala Kallan kastar långt, fiskar bra i olika farter, har grymma färger, är stryktålig samt “backar” vid vevstop vilket är kanonbra! Jag vill även passa på att tacka guidekollegan Micke Boettge för bokningen, mycket trevligt! För er som är sugna på spinnfiske efter pelagisk gös/gädda, så är det läge nu, speciellt då jag numera även erbjuder fiske med min nya stekheta Mega Live givare! Känn er förövrigt varmt välkomna på ett kul, lärorikt och ett spännande sportfiske framöver i båda guidebåtarna (eller fiskekajakerna) – boka sommarens och höstens fisketurer redan nu! Kom som ni är, allt ingår som vanligt – varmt välkomna ombord!
Ps. Vi kör på fiskeguidningarna precis som vanligt, även om min egna hemsida (Fishguide.se) den senaste tiden uppdaterats aningen mindre frekvent än vanligt! Nya fräscha fiskerapporter är dessutom på gång snart att uppdateras igen då jag har flera riktigt stora fiskar som ska in på hemsidan! På återhörande!
Ps. För er som har Instagram då har jag även en kul sida även där där med över 800 st sköna fiskebilder (oftast stora fiskar och annat kul)! Länk: www.instagram.com/fishguide.se/. Följ mig gärna där, så följer jag er tillbaka!
Fiskehälsningar, Mikael “Mike Pike” Puhakka 0708-722733. Hemsida & Bokning: www.fishguide.se
Tidigare i våras hade jag årets andra havsöringsguidning, och bra gick det då återigen! Det blev totalt 2 st havsöringar landade av 6 st hugg! Även en gädda blev det längst in i en gäddig vassvik, och samtliga fiskar hugg på Rapala Kallan! :-)
Tidigare i våras hade jag årets andra havsöringsguidning, och bra gick det då återigen! Det blev totalt 2 st havsöringar landade av 6 st hugg! Även en gädda blev det längst in i en gäddig vassvik, och samtliga fiskar hugg på Rapala Kallan i olika färger! Totalt 24 st havsöringskontakter på mina tre senaste fisketurer, och totalt 10 st landade öringar har det nu blivit (samtliga hugg på suveräna Rapala Kallan)! Dvs inkl alla kontakter så som efterföljare, hugg, tappade fiskar, landade fiskar etc! Dagens fisketur blev en härlig fiskedag ute i Stockholms skärgård där vi ofta har ett bra havsöringsfiske (med 4 duktiga fiskeguider den här fiskedagen)! Fisket var dock ovanligt segt den här dagen då vi 4 guider endast landade 3 st öringar totalt i alla båtarna, men på sista fiskeplatsen hade vi i vare fall turen att få ett kul “rally” med 2 st landade havsöringar samt 4 st missade öringar på den platsen, och som sagt allt på Kallan! Rapala Kallan kastar långt, fiskar bra i olika farter, har grymma färger, är stryktålig samt “backar” vid vevstop vilket är kanonbra! Jag vill även passa på att tacka guidekollegan Micke Boettge för bokningen samt guidekollegorna för en kul dag, mycket trevligt samt bra arrangerat, gott och kul som vanligt! För er som är sugna på spinnfiske efter pelagisk gös/gädda, så är det läge nu, speciellt då jag numera även erbjuder fiske med min nya stekheta Mega Live givare! Känn er förövrigt varmt välkomna på ett kul, lärorikt och ett spännande sportfiske framöver i båda guidebåtarna (eller fiskekajakerna) – boka sommarens och höstens fisketurer redan nu! Kom som ni är, allt ingår som vanligt – varmt välkomna ombord!
Ps. Vi kör på fiskeguidningarna precis som vanligt, även om min egna hemsida (Fishguide.se) den senaste tiden uppdaterats aningen mindre frekvent än vanligt! Nya fräscha fiskerapporter är dessutom på gång snart att uppdateras igen då jag har flera riktigt stora fiskar som ska in på hemsidan! På återhörande!
Ps. För er som har Instagram då har jag även en kul sida även där där med över 800 st sköna fiskebilder (oftast stora fiskar och annat kul)! Länk: www.instagram.com/fishguide.se/. Följ mig gärna där, så följer jag er tillbaka!
Fiskehälsningar, Mikael “Mike Pike” Puhakka 0708-722733. Hemsida & Bokning: www.fishguide.se
Båtsäsongen är i full gång och fisket likaså. Trots kallt vatten så var det en sjukt bra båtpremiär fiskemässigt. Totalt 22 öringar varav 4 st över 1.8kg kom upp. Vilket inte är fy skam för ett första trolling pass på 4 timmars aktivt fiske. Även en ny favorit bland multi rullar är funnen som funkar klockrent till trolling likväl till fisket från land.
Begränsat med tid och ett fullspäckat schema bestod denna dag av, så fisket fick starta tidigt för att lyckas hinnas med. Klockan slog 09.00 då jag började lägga i ordning grejerna till dagens fiske. Utrustningen till fisket bestod av 13 fishings Concept Z Slide med varsitt Muse black spö. Ena sitter Muse Black 7 fot, 15-40g, Medium Heavy på, vilket har en grov ryggrad och till för bända stort. Det andra Muse Black spöt är inte lika styvt, 6,8 fot, 5-20g, Medium Light.
Därefter var det bara rampningen av båten kvar och det såg redan då trevligt ute på sjön. Lugnt och stilla, precis som man vill ha på en båt premiär. Väl ute på sjön så startades sökandet av varmare vatten direkt. Med endast dryga 4 timmars fisketid så gäller det att vara effektiv. För timmarna går snabbt när man har kul. Första stället hade en temp på knappa 3 till maximalt 4 grader. Betesfisken saknades även den. Gav det en snabb chans över en djupkant som jag sakta puttrade över. Fick ett snabbt hugg på Scatter rap i färgen S på första svängen. Drog ytterligare nån sväng till på stället men desto mer hände inte.
Det stod i valet och kvalet att våga chansa och åka vidare en bra bit bortåt och slösa dyrbar fisketid när den är knapp. Tur var det jag chansade för annars hade man missat öring som högg, och det i massor!
Närbelägen till nya destinationen stannar jag till med båten och fixar igång lodet igen, och vips! Rätt under båten fanns allt man kan önska sig. Lite varmare vatten och fullt i fisk. Det var ett sådant hotspot att man på lodet kunde se öring som jagade i de stora vattenmassorna. Så hett att jag snabbt knöt på en Boom Shad jigg och sänkte ner med bly skalle till fiskarna. Flera öringar sågs på lodet som febrilt jagade den lilla jiggen ändå upp till båten flera gånger. Två stycken försiktiga pet var det totala resultatet från jiggningen. Men oj så kul denna typ av fiske var. Något som måste prövas bättre vid ett annat tillfälle!
Efter det snabba jiggandet åkte trolling grejerna ut och på sin höjd tog det kanske 4 minuter innan första fisken sitter nitad. Sjukt snabbt gick det denna gång för första hugget. Hann knappt sluta släppa ut lina så sitter det en fisk! En öring på 1,2kg men som bjöd på en bra fight. En snabb avkrokning och under tiden sitter nästa fisk på andra spöt. Även denna i samma viktklass.
Man hann inte göra mycket annat än att drilla fisk och veva in spön. Scatter rap minnow 11cm stod för alla fiskar under den första huggperioden.
För fisket dog av lite så småningom. Så jag passade på att förflytta mig några hundra meter till grundare vatten för att kolla in ett annat hett område. Första svängen på det nya stället och PANG sa det rakt av. Linan på Z Sliden flög ut och spöt stod i ett U. Muse Black, 15-40g, Medium Heavy spöt prövas hårt för första gången. För nu sitter det en riktigt pigg fisk på linänden. Bra fight och till sist landas en 4210 grams öring med längden 76cm. Även denna fisk på tog Scatter Rap Minnow i färgen S. Som rakt av var glödhet denna dag.
Ger ytterligare lite tid på det nya ställe men inget händer. Åker tillbaka till det första stället för dagen. Fisket verkar ha kommit igång här igen för det var action direkt. Landade ytterligare 10 stycken öringar innan tiden blev alltför mycket och andra måsten i livet kröp närmare.
Totalt för dagen blev det 22 st öringar och 4 st över 1,8kg. En bättre fisk klev av nära båten i slutet på fiskedagen som gav absolut allt för att undkomma mig och lyckades. Den grämer jag mig än över…
Nåväl man ska se till det positiva för det var en rätt bra första fisketur med båten. Trots begränsat med tid. Konstaterar att 13 fishings Z slide är en sjukt trevlig rulle. Spöna som användes på dagens fiske är även dom väl värda att använda. Bra sköna vill jag säga och fler öringar kommer dom få bända i framtiden. Längtan ut till vattnet blir bara större ju närmare ledigveckorna man kommer :)
Senaste tiden har det kommit både frågor och fångstrapporter från bekanta och icke bekanta. Jag tänkte att jag svarar här på de frågor som kommer upp mest.
När du släpar/trollar Scatter rap minnow i stilla vatten/sjö, vilken fart är bäst?-Farten anpassas efter vattentemperaturen. Men 1,8-2,3knop är bra farter. Kallt i vattnet (kallare än 8˚C) brukar jag köra 1,8knop. Nu när det är varmare än 10grader i stort sett överallt så kör jag gärna 2,1knop. Scatter rap rakt ur förpackning knuten med rapalaknut och fiskad i 2,1knop har en gång med slängar åt båda sidor med jämna mellanrum. Denna gång kan man justera genom att böja nosöglan neråt mot skeden för att få ännu mer liv i betet.
Vilka färger är bäst?- Alla färger fångar fisk, ibland är mer skrikiga färger bättre, helst om fisket är lite trögt så kan utstickande färger ge någon extra fisk. Normalt håller jag mig ganska naturligt när jag fiskar öring, SKTR,S,B,SMHL,ROHL är måsten på varje fisketur.
Vilken fiskelina och dimension?- Jag kör oftast vid ren trolling Sufix super21 i 0,40-0,45mm. Blir det mer bonnatrolling så kör jag med min vanliga spinnutrustning och där har jag sufix advance fluorocarbon i 0,28mm.
Fungerar Scatter minnow i älv?- ja absolut, se bara till att det inte är för hård ström. Håller sig betet under ytan är allt lugnt å scattern har en helt galen gång som lockar både öring och stor harr! Är det extremt hård ström så fungerar Rapala Team Esko förträffligt, detta bete tål i stort sett hur hård ström som helst.
Hur långt bakom båten ska man ha betena?- i strömt vatten fiskar jag betena 20-30m bakom båten. I sjö mellan 35-50m oftast närmare 50m helst om det är vindstilla.
Testa dessa beten och fiska dem 35-50m bakom båten och kör i 2,1knop i anslutning till sjöns större djup så ska ni se att det blir spöböj!
Igår blev det några timmar på sjön medans sonen spelade golftävling.
Min vän Linus frågade om jag ville med ut och det passade mig perfekt. Redan när jag kom fram till sjön och skulle ringa Linus för att hämta upp mig kom första fisk-kontakten.
-kommer så fort jag vägt en gös!
Det kan man kalla en lovande start.
Väl i båten och ute på sjön skulle det inte dröja innan även jag skulle få dagens första gös. Ett stenhårt hugg på en Peto 14cm i färgen Smelt on The Beach.
En fin 3kg+ gös fick inleda min fiskedag. Linus drar sedan ett par snabba gösar innan vi gör en förflyttning för att testa om abborren var i farten.
För att fatta mig kort så var dom verkligen inte i farten. Dom ville absolut inte ha våra beten. Vi såg dom var där men dom ville inte äta!
Klockan gick och snart var det dags för mig att åka i land. Vi gör en liten förflyttning och rätt som det är dyker det upp ett fint eko på skärmen. Jag lägger ett perfekt kast med min 10cm Boom Shad och reaktionen av fisken låter inte vänta på sig. Den vill verkligen döda min Boom Shad och hugget är stenhårt.
Mitt Omen Black 15-40g bugar bra och det blir en riktigt härlig fight. Upp ur djupet kommer en riktigt fin gös för att vara i detta vatten.
Gösen är 84cm lång och väger 4,74kg. Min största gös i denna sjö. Grymt kul!
Efter denna gös har Linus ett stenhårt hugg av en fisk i minst denna klass men tyvärr lossnar den.
Sen är det dags för mig att hämta upp min golfare och en kort min lyckad fisketur är över för min del!
Tack för en trevlig tur Linus!
Ut och fiska gott folk! Men tänk på att det är varmt i vattnet just nu! Så skippa gäddfisket om det är möjligt. Framförallt i grunda sjöar som hunnits värmas från botten till ytan!
Sommaren 2022 har verkligen bjudit på sommarväder. Kidsen har sommarlov och en del föräldrar har gått på sin semester. Sverige bjuder på ett enastående utbud på olika fiskemöjligheter. Vårt avlånga land har i stort sett allt man kan önska sig.
André med nytt PB på röding från Vättern.
Det vore en skam om inte dagens föräldrar tar tillfället att ta med sina barn på en fisketur i sommarvärmen.
Ett dubbelhugg från Vättern där far och son fick kämpa tillsammans mot var sin fin röding.
Delad glädje är alltid dubbelglädje. Om man som förälder har ett fiskeintresse så är just sommaren den period jag tycker man ska introducera fisket till de yngre. Det är liksom den naturligt behagliga årstiden och allt är ofta enklare att greja med. Skulle fisken inte vara på humör kan man alltid bryta av med ett svalkande bad.
Leo med en praktlax på 75cm.
Om man inte känner för att fiska vid bryggan i den lokala sjön kan ett guidat äventyr vara ett maxat alternativ. Jag får ofta förfrågningar om barn som vill testa på fisket vars föräldrar inte kanske är så drivna själva. Det bästa med ett guidat fiske är att man ej behöver några som helst förkunskaper. Guiderna i Sverige är i regel mycket duktiga fiskare och kan ge dig massa tips som kommer göra framtidens fisketurer mer framgångsrika. Oavsett vilken väg man väljer så hoppas jag ni tar tillfället och nyttjar sommaren 2022 till att ge kidsen chansen till äkta fiskelycka.