Quantcast
Channel: Rapala Proguide Sverige
Viewing all 2973 articles
Browse latest View live

Svart, Rosa och Lila ska det va!

$
0
0

Senaste veckorna har det blivit några fiske pass i det fantastiska sommarvädret. Fisket har varit både upp och ner men en sak har jag slagit fast, abborrar och gösar gillar svart, rosa och lila!

Då tänker jag på min Rippin Rap i färgen BLKL.

Rapala Rippin Rap i färgen BLKL FOTO: Mats Ek

Rippin Rap är som bekant ett hårt vibrerande bete som rasslar och som du kastar väldigt långt. Dess höga profil, rassel och vibrationer gör att fisken kan upptäcka betet på långt håll.

Hur man väljer att fiska sin Rippin Rap är väldigt olika, vissa kastar bara ut och tar hem betet i frivattnet medans andra nästa jiggar det efter botten. Det är verkligen ett bete som kan fiskas på många sätt.

Själv föredrar jag att kasta ut, låta det sjunka till botten för att sedan ta hem det några meter, ner på botten igen osv. Självklart anpassar jag tekniken efter djup, bottenstruktur och hur aktiv fisken är.

Något jag reagerat på senaste passen är att Rippin Rapen varit bäst sega stunder under dagen. När jigg inte funkat har jag testat Rippin Rap och det har gett fler fina fiskar. Kanske inte det bete jag förut testat sega stunder men tydligen väcker Rippin Rapen dessa sega individer till hugg.

Metergädda som också ville ha Rippin Rap.
Foto: Mats Ek
1,2kg abborre som tog min Rippin Rap alldeles vid båten.
Foto: Mats Ek
Även gösarna gillar Rippin Rap.

Ovan kan ni se att Rapala Rippin Rap i färgen BLKL fångat flera fina fiskar av olika arter.

Den mest minnesvärda fisken förutom min 11kgs gädda från de senaste veckorna är nog en fin abborre som tog på just Rapala Rippin Rap i färgen BLKL. Jag och min vän Mats hade varit ute hela dagen och fisket hade varit trevande. Vi var påväg att ge upp men vi gjorde en sista ankring.

Eftersom jag haft bäst fiske på Rippin Rapen denna dag så fick den förtroendet. Jag kastade ut betet och lät det sjunka. När jag började ta hem betet hann jag 4-5 vevtag sen small det. Ett stenhårt hugg som jag trodde var gädda tills en fantastiskt vacker abborre kommer upp vid båten. Efter några rusningar kan Mats håva en riktigt grann abborre på 1,38kg. Det blev mitt sista kast denna dag.

Vacker dalaabborre som stod för hårdaste abborrhugget i år!
Foto: Mats Ek
Svart, Rosa och Lila ska det vara!
Foto: Mats Ek

Nu mera är Rapala Rippin Rap i färgen BLKL ett givet startbete på ett av mina spön. Hoppas ni hunnit njuta på sjön i det fina vädret. Nu ser hösten ut att komma och den är inte fel den heller. Ut och njut! Skitfiske!

Inlägget Svart, Rosa och Lila ska det va! dök först upp på Rapala Proguide Sverige.


En magisk Gösnatt

$
0
0

Jag var ute och provade gösen en natt för lite sen och fick uppleva ett magiskt fiske, många fina gösar fick syna kajaken och ett av dom bästa beten för denna natt var en mindre Churro jigg från 13fishing som spinnfiskades endast några meter under ytan pelagiskt i sjön.

Inlägget En magisk Gösnatt dök först upp på Rapala Proguide Sverige.

Havsfiske på Söröya !

$
0
0

Den här veckan är jag och ett kompisgäng iväg på årliga havsfiskeveckan. Vi bor och utgår från Sörvaer Gjestehus. Första dagarna hade vi trögt fiske. Men igår hittade vi rätt ute på havet. Dagen började med två fina Långor som båtkompisarna Mago Göransson Och Roger Larsson fångade.

På eftermiddagen hittade ett grundområde där torskarna jagade för fullt, vi fick ett riktigt bra fiske med fint väder och lagom ström i vattnet. Bäst fungerade en jigg i Glow färg, Storm Biscay Giant Jigging Shad (GLS) den gillade torskarna skarpt.

Idag är det blåsigt så vi får vara på land, men imorgon ser det bättre ut igen. Rapporter kommer, Havsfiske hälsningar Henrik

Inlägget Havsfiske på Söröya ! dök först upp på Rapala Proguide Sverige.

Stora gösar på liten Churro

$
0
0

Vid denna fisketur var det en jigg från 13fishing Churro 4,5” som gösarna ville ha, dom ville inte hugga på större bete alls. Jag använde ett haspelspö 13fishing omen black 15/40g till detta fisket skönt spö med tillräcklig ryggrad för att drilla större gösar med mindre beten.

Inlägget Stora gösar på liten Churro dök först upp på Rapala Proguide Sverige.

Grymt bra Torskfiske på Söröya!

$
0
0

I tisdags åkte vi på långtur till ett större grundområde utanför Söröya i nordnorge. Våran båt och två båtar till tog följe, viktigt med säkerheten när man åker långt. Dagen innan hade vi studerat sjökortet med en tilltänkt startplats, en djuphåla mellan två grundtoppar såg intressant ut. Efter någon timmes båtfärd började vi närma oss grundet där vi skulle fiska. Vi la båten i rätt position på grundkanten, ekolodet visade 90 meter med fina bågar efter botten. Direkt när vi kom ner till botten bugade spöna fint, Farsan och Mago Göransson drillade fint in dagens första fiskar

Mago Göransson med fin Torsk

Dom andra båtarna ropade på radion att dom fick fina fiskar även dom. Kanonväder med lugna vindar och fullt med jagande Torskar, nu var det kul på havet. Nästan varje nersläpp i hålan gav fina fiskar.

Thomas Larsson från Valbo med grov torsk.

Det som fungerade bäst för mig var Storms BISCAY GIANT JIGGING SHAD i färgen GLS Glow färgen fungerade bra på djupet.

Båten bredvid ropade på radion att en Hälleflundra blandade in sig i leken, Patrik Eriksson landade en fin hälle på 152cm, som snabbt simmade vidare efter fotografering, grattis till en fin fisk.

Patrik Eriksson med Hälle 152cm
Viktor Drougge med torsk 21 kg

Dagens största Torsk drog båtkompisen Roger Larsson upp, en jättefin sommarfisk på 23,6 kg

Tack alla inblandade för en grym havsfiske vecka. Henrik

Inlägget Grymt bra Torskfiske på Söröya! dök först upp på Rapala Proguide Sverige.

Trevliga Betesboxar från Rapala

$
0
0

Jag har nu testat en ny serie betesboxar från Rapala ett tag nu, dom är i samma storlek som dom vanliga betesboxarna kvaliteten känns riktigt bra och dom är byggda i Finland.Det är en rejäl och smidig låsmekanism till boxen, stabila sidofack med många valmöjligheter till att dela av facken med.jag rekommenderar verkligen denna betesbox.

Inlägget Trevliga Betesboxar från Rapala dök först upp på Rapala Proguide Sverige.

Bästkusten levererar

$
0
0

September förknippas ofta med regn och rusk. Men i år har faktiskt den första höstmånaden bjudit på finväder och en hel del sol. Vad kan man då hitta på för kul när väder och vind är på topp? Jo man åker till ”bästkusten” och fiskar gylta.

Berggylta som drog vågen till 1 290 gram.

Berggyltan – det är få fiskar som är så himla stridbara i förhållande till sin storlek. Berggyltan och blågyltan är även enormt vackra fiskar och man blir liksom glad av att bara se en. Nu är ju gyltafisket väldigt bra på västkusten och huggen duggar tätt om man är på rätt ställe. Ett perfekt fiske för nybörjaren eller de yngre.

Maria visar upp en ”Bergis” med i röd skrud.

Man hittar dessa vackra fiskar vid klippväggar och skrevor. Vi bedriver vårt fiske runt 10m djup. Bästa bete är enligt mig räka och ovanför räkan använder vi en Möresilda som lockblänke/tyngd. Tafsen till räkan bör vara runt 20cm. Sufix Invinsiline 0,50mm är perfekt som tafsmaterial.

En skrubba som blanda sig in i leken.

Att fiska på havet ger ofta oväntade fångster även om man försöker inrikta sig på en specifik art. Under våra pass lyckades vi följande arter: Berggylta, Blågylta, Stensnultra, Makrill, Torsk, Skrubba och Näbbgädda.

Blågyltan är inte den största fisken i havet men förmodligen den vackraste!

Vårat kustfiske är verkligen bra och sådana här turer borde göras oftare. Jag hoppas på en fortsatt fin höstmånad så kanske det kan bli en tur till kusten igen.

Skitfiske på er.

Mvh Ove Johansson

Inlägget Bästkusten levererar dök först upp på Rapala Proguide Sverige.

Fina gösar på Boomshad


Magiska abborrar i dimman

$
0
0

Det är något speciellt med hösten. Färgerna på träden, dimman på sjön på morgonen och självklart fisket.

Känslan när dimman ligger över sjön, solen är påväg upp och man har en hel dags fiske framför sig!

Det är nu man har chansen på dom riktigt stora predatorerna som ska börja äta upp sig inför en lång vinter.

I veckan har jag och min vän Andreas varit ute på sjön i tre dagar. Fisket har varit svårt och abborrfisket har varit riktigt pilligt kan man säga.

Rapala Tackle trays är grymt fina lådor!

Det har testats beten fram och tillbaka, det har svurits åt stora apatiska abborrstim men det har även fångats stora fiskar.

Abborrfisket är verkligen speciellt. Ibland är det fisk i vart o varannat kast och ibland är det nästan totalt omöjligt att lura dom. Dessa dagar var som sagt svåra men vi hade glimtar där vi lyckades.

En magisk morgon när dimma precis började lätta från sjön ser jag Andreas spö böjja riktigt bra. Det syns tydligt hur en stor abborre gör allt för att inte komma upp till oss i båten. Några sekunder in i drillningen smäller det även till i mina grejjer. Mitt Muse Black bugar riktigt bra och från segt fiske står vi nu båda där med varsin stor abborre på kroken.

Efter lite kalabalik kan båda landa varsin drömabborre. Som vanligt när man fiskar med abborrdemonen Andreas tar han dom största!

Magisk abborre på 48cm/1700g för Andreas.
Även jag fick en skönhet! Lite snyggare men lite smalare och kortare! 46cm/1300g

Vilka fantastiska skapelser.

Det var så här fisket var dessa dagar. Svårt och utmanande men med riktiga ljusglimtar.

Under abborrfisket fiskade den lilla 8cm Boom Shad från Storm riktigt bra.

Granna fiskar och fina beten!

Sista dagen var riktigt svår men till slut högg det längst ut i ett kast och en fin kilosabborre sög i sig min Boom Shad.

Stabil kilosbit!

Min jakt efter en insjöabborre på 2kg går vidare, kanske kommer den eller så gör den inte det. Hur som helst så har och kommer resan dit var fantastiskt spännande! Abborrfiske är fantastiskt kul och utmanande!

Ut och njut nu gott folk! Hösten är fantastisk!

Inlägget Magiska abborrar i dimman dök först upp på Rapala Proguide Sverige.

Bra trekrokar som håller till gösfisket

$
0
0

Hade en magisk fisketur för lite sen lyckades att få många fina gösar på samma pass och med en fin gös på 9,6 kg i topp. Gösen brukar gå väldigt hårt åt trekroken jag har använt VMC 7547BN nu ett bra tag ,en trekrok som aldrig har svikt mig det ända som har hänt någon gång är att jag fått vässa nån krok ,och då har jag fått väldigt många gösar på samma krok.

Inlägget Bra trekrokar som håller till gösfisket dök först upp på Rapala Proguide Sverige.

Ibland räcker ett bete

$
0
0

Sista fiskepasset så bytte jag inte bete nån gång en sakta vevad Storm Boomshad 19cm i färgen SML som var nerblyad 5gram funkade hela tiden. Gösen hittades väldigt högt uppe i vattnet denna natt.

.

Inlägget Ibland räcker ett bete dök först upp på Rapala Proguide Sverige.

Taktik för Oktober-Öringar, varsågoda!

$
0
0

Oktober är en riktigt vass månad för fiske efter öring i det norrbottniska insjöarna. Jag har i flera år fångat öringar mellan 2,5-6,5kg i just Oktober. Feta och fina öringar som ofta simmar ute i de djupare delarna av sjöarna och jagar ytligt. Här gäller det att hitta sikstim och inte fundera så mkt på vattentemperaturen, den är kall oavsett. Att släpa en Scatter Minnow bakom båten i områdena jag nämnde är väldigt hett. Tänk på att huggperioden kan vara väldigt kort så fiska hela dagen och gärna in i skymningen. Nån gång eller någon dag händer det. Störst chans har du om du riktar fisket mellan dagen före nymåne eller fullmåne till 2 dagar efter dessa infaller. Alltså en period av 4dagar. Dagen före ny/fullmåne, fullmåne/nymånedagen och 2 dagar efter. Testa olika beten men jag skulle aldrig åka ut utan Scatter Minnow eller andra Rapalabeten med denna typ av sked.

Naturliga färger i första hand men även skrikiga kan fungera bra! Farten bör ligga runt 1,7-2knop. Inga regler utan undantag, men så har jag lyckats bäst! Det har varit mkt prat om Scatter Minnow denna säsong men det är pga att jag inte riktigt haft tid att fiska 100 olika beten som jag brukar utan har fiskat så enkelt och effektivt som möjligt. Spöna redo hela tiden och det enda jag behövt göra med Scatter i linändan är att välja plats och fart beroende på säsong.

Skitfiske

En fin öring tagen på Scatter Minnow i färgen SKTR tidigare i år.

Inlägget Taktik för Oktober-Öringar, varsågoda! dök först upp på Rapala Proguide Sverige.

Spättafiske på Senja

$
0
0

Sportfiskeåret 2022 skulle kännas rätt tomt utan ett besök i mäktiga Nord Norge. Så sista veckan i september passade jag på att besöka ön Senja i jakt på stora rödspättor. Målet var ett nytt personbästa och drömmen skulle vara att för första gången fånga en spätta över 3 kilo.

Maria visar upp en vacker spätta.

Spättafisket går till så att man metar bottennära med sandmask eller räka. Det blir ofta räka på kroken då det är enklast att få tag i. Personligen tycker jag bäst om att meta med ett enkelt glidtackel med bom och två agnade krokar. Lite lyspälor och gummislang kan vara hett för att locka storspättan till hugg.

Okuma Altera-spöt får buga djupt ibland.

Utrustningen vi använder består av haspelspö 8 fot (Okuma Altera 4 delat) 40-80g. Okuma haspel i Storlek 3000 fullmatad med Sufix 832 i 0,15mm tjocklek. Ett tips är att ha olika färg på rullarna som om olyckan skulle vara framme och man trasslar ihop sig går det lättare att reda ut det hela.

Spättans teckning kan variera och denna individen hade riktigt stora prickar.

Metet bedrivs på djup mellan 10-20m och botten ska helst ha inslag av sand där plattfiskarna kan gräva ner sig i behov av skydd. Nu är det så att det kan nappa andra fiskar även om man just är ute efter rödspätta.

Här en sandskädda på besök i båten.

Bifångsterna var ganska få denna resa. Vi fick dock ett par sandskäddor och lite små torsk så klart. När det kommer till storleken så var snittet mycket bra och vi landade massor av fiskar runt 1,5 kg.

Något nytt PB blev det inte denna gången men det var garanterat rekord i snittvikt för våran del. Vi valde att returnera den mesta fisken, så efter fotot lät vi fiskarna få simma tillbaka till sitt rätta element. Vi uppskattar de största individerna till 1,6-1,7kg efter att ha kontrollvägt någon enstaka referensfisk till 1,5kg. Drömmen om en 3 kilos Spätta lever vidare och vi får nog allt försöka besöka Senja åter igen.

Mvh Ove Johansson

Inlägget Spättafiske på Senja dök först upp på Rapala Proguide Sverige.

Årets fight!

$
0
0

Vi ser ett fint eko ca 20 meter ut till höger på ekolodsskärmen. Både jag och Andreas kastar ut våra beten. Redan efter ett par knyck och vevtag känner jag ett stenhårt hugg. Jag hinner inte tvivla länge. Denna gång är det ingen gädda utan målfisken, en av sjöns bättre öringar har slukat mitt bete.

Detta råder det ingen tvekan om när en kompakt torped tar sats och bryter ytan ett par gånger och året mest otäcka eller fantastiska fight/drillning är i gång.

Jag har drillat en gädda på 11kg på mitt Muse Black i år men detta var något annat. Detta var en gädda gånger 100 i explosivitet och snabbhet. En gädda är mer förutsägbar än dessa fantastiska prickiga varelser. Dessa prickiga fiskar far och flyger om varannat!

Efter ett par hopp var det dags för ett par rusningar. Ena sekunden tar den lina och nästa sekund simmar den mot mig så jag tror jag tappat den. Detta utspelar sig i säkert en minut. Därefter laddar den för nästa luftsprång. Unders tiden står jag med mitt Muse Black och försöker parera och samtidigt hålla lagom press på fisken.

Väl inne vid båten bestämmer öringen sig att sticka neråt. Spötoppen går som svansen på en hund är överlycklig! En hemsk men fantastisk drillning börjar gå mot det avgörande momentet, håvningen.

Efter ett par rusningar är det dags. Andreas greppar håven men öringen gör slut på sina sista krafter och sticker. Åter upp och slå i ytan innan den äntligen hamnar i håven.

Vilken fight! Vilken explosiv fisk! Vilken upplevelse!

Jag tittar på Andreas o sträcker handen och årets hårdaste ”High Five” är ett faktum.

Ett öring-pb ligger i håven. Vilken fantastisk fisk! Detta vill jag göra igen och igen!

Öringen väger 3,36kg, dagens andra öring-pb för mig då jag landat en på 2,5kg några timmar innan denna.

Måste få säga några ord om Muse Black spöna. Vilka grymma spön. Lätta och känsliga med en fantastisk känsla. Denna gång använda jag ett haspelspö klassat 5-20gr.

Men även spöna till multirulle är grymt fina. Söker ni ett lätt spö med grym känsla ska ni spana in Muse Black från 13 Fishing!

Det var allt för denna gång!

Önskar att alla fiskeintresserade skulle få uppleva en drillning likt denna. Att stå där med skräckblandad förtjusning är det fisket handlar om. Dom gångerna det går bra är helt underbara!

Vilken upplevelse!

Skitfiske på er!

Inlägget Årets fight! dök först upp på Rapala Proguide Sverige.

HöstAbborre

$
0
0

Hösten kan vi nog alla känna att den är väl intill oss. Näst intill vinter för oss här allra högst uppe i landet. Men ett abborre pass innan jobbet under en solig höstdag gick inte att tacka nej till. 

Tanken var att prova ut en sjö med abborre som jag inte fiskat på väldigt länge, men som jag vet håller bra med fisk i sjön. Att snön och vintern är på ingång kändes verkligen av. Då delar av sjöns vikar var täckta med ett lager av is. 

Det var några år sen sist jag var till sjön och något riktigt ekolod fiske har jag aldrig gjort just här. Så jag tog mig hjälp utav deepern och utnyttjade dess finess med att faktiskt kunna kasta ut lodet i sjön m.h.a av spöt. För att sen få informationen av dess loggning direkt i mobilen.

Började gå längs strandkanten som jag tänkt fiska och kastade ut i en V-formad sök yta för att snabbt kunna hitta kanten till djupet.

Tillslut fann jag en liten kant från dryga metern till ca 4meters djup. Som säkert sträckte sig djupare utanför ekolodet även. Riggade på Storm 360GT Searchbait och gjorde några kast. Böt sedan av emellan 5 st olika jiggar för att utprova dem och se vad som kunde tänkas ge mest hugg. Storm – Jointed Minnow, Sudak Minnow och Go-To Grub var de jiggar jag skiftade emellan.

Efter ett tag hade 5st abborrar i storlekarna kring 300-400g kommit upp. Storm 360 Searchbait men även Jointed Minnow i färgen Predator Grey gav resultatet idag. 

Gav fisket en timme till i hopp om att söka upp nån större individ innan jobbet men det ville inte sig helt riktigt. Kanske fiskarna också kände av den nollgradiga luften och helst höll sig på djupare vatten. Nåväl, vädret var iallafall på topp och efter en lång regnig period så är det skönt att bara vara ute.

Snart är vintern här och även pimeplfisket! Skitfiske!

Inlägget HöstAbborre dök först upp på Rapala Proguide Sverige.


Vintern är på ingång!

$
0
0

Att vintern är på ingång här uppe i dom nordligaste delarna känner man av. De första snöflingorna har fallit och isen börjar sakta ta sjöarna om grepp. Det är dags för lite vård utav fiskeprylarna inför vad som komma skall – pimpelfisket!

Detta må kanske kännas tidigt för er som bor i söder och som än kan njuta utav det som är kvar av sommaren. Annars tror jag garanterat några är minst lika taggade ut på första isen som jag är. Det tidigaste jag någonsin kunnat pimpla på är 6 Oktober och dom datumen har vi redan passerat. Alltså, hög tid att se över sin arsenal inför vintern!

Det första jag alltid ser till att göra är att byta ut min gamla lina från förra säsongen. Då vet jag att en fräsch lina sitter på som inte har skador eller blivit för gammal. Även fast jag kontrollerar detta löpande under säsongen.

 Jag använder mig utav Sufix Ice Magic Orange och Ice Magic Klar. Därefter anpassar jag lin valet efter mitt fiske jag ska bedriva. Som jag nämnde tidigare säsong blev Ice Magic Orange en ny favorit. Den kommer få ta fighterna igen och framförallt på mormyska spöt. Så sjukt trevlig lina! 

Något jag tänker testa ut bättre för säsongen är Advance Ice Fluorcarbon och testa dess egenskaper i sträng kyla. Tror den kan ha mycket att ge!

Påspolad Ice Magic Orange

Härnäst kommer ett till viktigt steg som jag tror många lätt kan glömma av sig på. Det är att gå igenom varje blänke och dess lina ner till kroken. Det har hänt mig så många gånger att fisken skaver linan mot iskanten och att det går av. Genom att linan blivit skadad som en följd.

Har du planer på att rikta ditt fiske efter riktigt stor fisk? Då kan du byta ut linan från blänket till kroken, till en tjockare lina/tafs. Jag byter isåfall till tjocklek +0.35mm. Att det är tjockt gör inget, utan syftet är att det måste hålla i strid med stor fisk.

Därefter brukar jag se över så jag vet vart jag har mina grejer och kolla till skären på isborren. Jag nyttjar två olika isborrar under säsongen. Rapala UR borren och Ice Easy.

 Fördelen med Ice Easy borren är att den är enkel att ha med på transport vilket nyttjas flitigt under försäsongen, då jag ofta går till fiskesjöarna på långa vandringar.

Rapala UR borren som den heter, fick göra många hål förra säsongen och lär bli minst lika många till denna säsong. En slitstark borr som hängt med mig många år ut på isarna. Praktiskt med denna är att jag lätt byter emellan skruvdragare och det vanliga borr handtaget. Vilket också är ett tips. Att alltid ha med det vanliga handtaget ifall att skruvdragaren ger upp. När snöns bärighet är tillräcklig och skotern kan börja användas, följer denna med.

En vanlig syn från första isarna på bilden nedan. Tunna isar bidrar till att man lätt kan komma nära inpå fisken vilket är sjukt kul. Ladda upp och kolla igenom grejerna, snart är det dags!

Inlägget Vintern är på ingång! dök först upp på Rapala Proguide Sverige.

Scatter Rap på Vänern

$
0
0

Hösten är här och fisket på V-sjöarna har dragit igång med buller och brak. Nu när lågtrycken rullar in från sydväst är det med stor framgång man trollar med vobbler och skeddrag bakom båten. Farten får gärna var hög nu. 2,8-3 knop fungerar bra för Rapalas Scatter Rap.

Öringen dominerar fångsterna i Vänern.

Scatter Rap 11cm är ett av mina absoluta måste-beten i starttian. Med sin sadelsked i fram vandrar vobblern oregelbundet från sida till sida samtidigt som den vibrerar hårt. Det verkar ytterst svårt för rovfisken att motstå detta superbete.

ALB är en fantastisk färg som funkar i alla väder.

Fisken jagar sina byten högt nu och måsarna kan visa vägen vart det är som hetast för stunden. Måsdyk är alltid bra och vissa dagar håller dyken i flera timmar. Ett tips är att fisk ena pulkan igenom dyket istället för att mosa igenom med allt du äger.

Gött spöböj med en grann öring i linändan.

Senaste turerna har öringen dominerat fångsterna på Vänern och med blott 8,5 C i vattnet blir det åka av kan jag lova. Fisken är oerhört starka och vägrar ge sig utan en rejäl kamp.

Är du nyfiken på att testa på trolling på Vänern? Tveka inte att kontakta mig för att boka in en tur nu i höst. Kontaktinformation:

Charterfiske.se
info@charterfiske.se
0706-762908

Varm välkomna ombord!

Mvh Ove Johansson

Inlägget Scatter Rap på Vänern dök först upp på Rapala Proguide Sverige.

Premiär för pimpelfiske + Tips!

$
0
0

Denna säsongs första pimpelfiske är gjord. Kängor, lätt packning och lite pannben var det som tog mig till en av dom första isarna som hunnit bildats i vårt avlånga land. Magiskt var det! Mina bästa tips för hur du lyckas med ditt fiske på dom tidiga isarna är även samlade nedan!

Flera veckor den senaste tiden har enbart bestått av ett ihärdigt längtande ut på isen. Tillslut hade minusgraderna högt upp till fjälls varit tillräcklig många och jag hittade en frusen sjö. Att få premiär pimpla är en av de bästa sakerna som finns. 

Akka blänket 80mm fick starta fisket

Startade av dagens fiske grunt och fortsatte i det spåret i några timmar. Men endast mindre fisk verkade vara i farten till en början. Skiftade ställe och placerade mig denna gång i en lite djupare del av sjön. Men ungefär samma visa på fisket även här. Såg en lite bättre vitfenad röding, sakta glida förbi i ytterkant av hålet. Men den var inte riktigt intresserad. Och så är det ibland med rödingen. Det är inte alltid den vill hugga och den kan verkligen tjura ner sig. Dels det som är charmen om ni frågar mig, man får kämpa för att lyckas få dom till hugg! 

Grymma kläder ifrån Didriksson på detta pass! Lätt att gå i och snygga!

Väl medveten om att jag hade en lång vandring samt en bilresa kvar efter fisket gjorde att jag fick gå tillbaka hem i god tid. Några mindre rödingar som fick simma tillbaka blev dagens resultat. Men jag passar på att dela med mig utav mina tips för ett lyckat första isen fiske. Det finns trots allt en del man kan ta i akt på! God läsning till er!

  1. Planera in ditt fiske. Lite beroende på hur tidigt och sent isen kommer så är det bra att planera in sitt fiske därefter. Lägger sig isen ovanligt tidigt gillar jag att fiska väldigt grunt. Många gånger får man in dom på riktigt grunt vatten vilket i sig är spännande men även effektivt. För rödingen söker ofta födan grunt.
  2. In och utlopp. Kolla gärna in och prova fiska de inlopp alternativt utlopp som finns i sjön. Det är hett att pröva ut platser som dessa då det ger upphov till rörelse i vattnet i närheten. Det eftersom bäckar och liknande ännu inte helt hunnit frysa och föda kan komma in i sjön. Men var försiktig! Vattnets rörelse gör ofta isen försvagad på just dessa platser och jag har själv varit med om att gå igenom. Det kan förstöra en hel tur. Bär alltid isdubbar!
  3. Håll koll på månens fas. Tunna isar bidrar till att hålla till godo på många olika faktorer. Dels att vara mer uppmärksam och försiktig ute på sjön. För det är lätt hänt att man avskräcker fisken än att göra den mer intresserad. En till sak som påverkar fisket på tidiga isar är månens fas. Vill du prova på att fiska efter röding under natten? Isåfall bör du ägna tiden åt på den tidiga isen som lagt sig. I fullskaligt månsken jagar rödingen under natten. Förbered dig med blinks på blänket. Prova även gärna någon av Blue Fox´s lil Creature Bait´s i färgerna vitt samt violett för att ha en extra bra chans på napp just under natten. Jag kommer skriva mer om detta i framtiden då det har frågats föregående säsong.
  4. Isens genomskinlighet. Ett hårt slag mot det tidiga pimpelfisket är ifall det bildats is som är helt genomskinlig. Det händer när vädret är så pass lugnt, med kalla temperaturer samt att ingen snö från ovan faller ner. Denna typ av is kan göra rödingen extremt skygg. Vid dessa scenarion brukar jag välja tre olika vägar runt problemet – Jag fokuserar min tid på de allra djupaste delarna av sjön var det är några meter djupt. På så sätt visar jag mig mindre för fisken. – Du kan även kolla runt om dig, finns det snöfläckar på sjön? Mer drivsnö på vissa ställen? Isåfall placerar jag mig helst där och fiskar på dessa platser. – Är det alldeles för blankt så att man ser botten när man går på den nylagda isen, skulle jag försöka hitta en annan sjö. Vart man kan fiska lite mer diskret. Absolut kan det stryka förbi någon fisk men det är sällan jag upplevt stor fisk visa sig onödigt mycket.
  1. Ljudbildning. Fisket är inte över förrän att du lämnar isen. Med det menar jag att tänka på allt typ av ljud som du kan orsaka. Slå gärna upp hålen färdigt och planera var du tänkt fiska resten av dagen. Det minskar risken att störa fisket under flera olika tidpunkter på en dag. 

Det var några av mina tips inför det första vinter fisket som är på ingång. Läs gärna föregående inlägg som tar upp lite materialvård och linbyte. Jag är sjukt taggad och hoppas många andra av er även känner likadant. Nu är det inte långt kvar tills vintern tar grepp på riktigt! Skitfiske och vässa krokarna!

Inlägget Premiär för pimpelfiske + Tips! dök först upp på Rapala Proguide Sverige.

Fin gös fångad på ett nytt abborre bete från 13fishing

$
0
0

När jag fiskade lite gös förra veckan provade jag ett nytt abborre bete Jabber jaw60 från 13fishing en mindre wobbler med en rörlig sked på som gör att man får en lite mer ojämn gång i vattnet. Gösen stod nära ytan denna natt så jag provade detta bete och vevade det väldigt sakta då gick betet grunt med en långsammare vaggande gång , och jag lyckades faktiskt att kroka en fin gös på detta bete det var roligt.

Inlägget Fin gös fångad på ett nytt abborre bete från 13fishing dök först upp på Rapala Proguide Sverige.

Back to basic

$
0
0

Alla föräldrar som är besatta av fiske vet att man inte har all tid i världen för sitt fiske. Även om det lockar oerhört mycket att sticka ut en heldag på sjön är det ofta andra saker som måste prioriteras. Iallafall är det så för mig.

I helgen var det kalasväder men som jag skrev tidigare så var det andra saker som fick prioriteras först. Men så dök luckan upp, två timmar. Två timmar på sjön i solen, bara jag och ett spö och mina beten.

Denna gång fick inte ens ekolodet följa med ut.

Allt som behövs för lite sinnes ro!

Jag styrde båten mot ett av mina fiskeställen som ligger mig varmast om hjärtat. Ett ställe jag hittat själv och fått fina fiskar vid. Ett ställe där jag vet det simmar både fina abborrar och gäddor.

Detta ställe är ett litet djupare parti i sjön där betesfisken klumpar sig på hösten, och som många före mig sagt: -finns det betesfisk så är predatorerna inte långt borta.

Det dröjer inte länge innan jag har några försiktiga ”napp” på min Boom Shad. Men antingen var abborrarna riktigt små eller stora och mycket försiktiga.

Eftersom området jag fiskade inte är speciellt stort väljer jag att kasta av området noggrant vid varje ankring. Tiden går och till slut lyckas jag landa en handfull av sjön mindre abborrar.

Boom Shad är en jigg som funkat fantastiskt bra detta år!
Fantastiskt nöjd med denna combo, Concept Z Slide på ett Muse Black! Grymt!

Eftersom abborrarna verkar vara rejält köldstela väljer jag att gå ner i vikt på jiggskallen. Valet faller på en 7g stand up skalle från VMC. Just stand up skallar kan vara grymt effektivt när abborren är lite seg. Ofta suger abborren upp betet från botten och då ökar chanserna till hugg när man använder sig av en stand up skalle på jiggen.

Mina två timmar på sjön börjar lida mot sitt slut. Det får bli en sista ankring. Ett långt kast och sedan känner jag ett bestämt hugg på min Boom Shad längs botten. Efter en riktig härlig fight kommer en fin abborre upp ur djupet.

Släpper tillbaka fisken och lägger ett till kast i samma riktning. Det smäller igen och ännu en vacker höstabborre får syna insidan av båten.

Kanske var abstinensen helt släckt när det åter var dags att återgå till vardagen. Men dessa två timmar gjorde gott för själen.

Ibland får man vara nöjd med det lilla!

Eftermiddagen avslutades som så många andra lördagar och söndagar i en idrottshall i Dalarna. Denna gång blev det vinst och jubel! Det blev en bra dag för alla!

Se till att komma ut på sjön och fiska lite abborre nu innan isen ligger!

Skitfiske på er!

Inlägget Back to basic dök först upp på Rapala Proguide Sverige.

Viewing all 2973 articles
Browse latest View live