Nyligen hade jag en fiskeguidning med lite byggfolk, och bra gick det! ”Nya” Rapala Nauvo 37 gr levererade bra – och stort! Vi fick en hel del napp, men även en på 10,5 kg samt 7,7 kg på skedarna!
Roger med en fin 110 cm tjockis, och 10,5 kg. Nauvi färgkod: PKL.Roger med en fin 1104cm tjockis, och 7.7 kg. Nauvi färgkod: ROL.Rapala Nauvo 37 gr simmar fint, kastar långt och levererar alltid bra med gädda – som den här dagen med fisk över 10 kg! Hamburgarna jag bjöd på fick 10 av 10 poäng av min kunder, vilket jag tackar så mycket för!Extra kryddig burgare med extra Bacon smakade kanonbra på sjön!
Nyligen hade jag en kul fiskeguidning med byggfolk på gädda, och bra gick det! ”Nya” Rapala Nauvo 37 gr levererade jättebra, och stort! Vi fick en hel del napp, men även stora gäddor på den stekheta Rapala skeden! Yes, nyligen hade jag Kvalitetsbygg AB i båten på gäddfiske, och som vanligt så slog gästen Roger Granath till rejält! Gädda på 10,5 kg och ”endast” 110 cm längd, samt 7,7 kg med sina 104 cm! Roger har fått många gäddor över 7-9 kg med mig genom åren (största strax över 10 kg men den fick vi för över 20 år sedan), och dessutom tog han båtrekordet i min Eagle nu i maj med en lax på 20,3 kg på Östersjön!
Betet för dagens gäddfiske var kanonbetet Rapala Nauvo 37 gr (som är stekhet på gädda)! All fisk tog Nauvo i olika färger under fiskedagen, och är ett måste i mina betesboxar! Den enda gången jag egentligen inte sätter på en Nauvo är på tidigt vårfiske på grunt vatten (även sent höstfiske på grunt vatten), men då väljer jag istället tex en Rapala Haku, Peto eller en Otus! Tack som fan grabbar, riktigt kul var det! Dessutom fick jag ett mycket gott betyg för hamburgarna som jag bjöd på, och kladdkakan var kanon också haha…
För er som är sugna på spinnfiske efter pelagisk gös, gädda samt abborre, så är det läge nu, speciellt då jag numera även erbjuder fiske med min nya stekheta Mega Live givare! Känn er förövrigt varmt välkomna på ett kul, lärorikt och ett spännande sportfiske framöver i båda guidebåtarna eller i fiskekajakerna (3 st) – boka höstens, vinterns och vårens fisketurer redan nu! Kom som ni är, allt ingår som vanligt – varmt välkomna ombord!
Ps. Vi kör på fiskeguidningarna precis som vanligt, även om min egna hemsida (Fishguide.se) den senaste tiden uppdaterats aningen mindre frekvent än vanligt! Nya fräscha fiskerapporter är dessutom på gång snart att uppdateras igen då jag har flera riktigt stora fiskar som ska in på hemsidan (tex riktigt gigantisk tonfisk på 280 cm)! På återhörande!
Ps. För er som har Instagram då har jag även en kul fiskesida även där med över 800 st sköna fiskebilder (oftast stora fiskar och annat fiskerelaterat kul)! Länk: www.instagram.com/fishguide.se/. Följ mig gärna där, så följer jag er tillbaka!
Fiskehälsningar, Mikael “Mike Pike” Puhakka 0708-722733. Hemsida & Bokning: www.fishguide.se
Från en trevlig kväll förra veckan jag lyckades att få några fina gösar och sen avsluta natten med en fin gös på 10,18 kg som stod 5meter under ytan. Den högg på en Rapala peto 14cm.
Den milda hösten håller i sig och det är bara att passa på att kasta sina beten så länge det går.
I veckan var jag och min vän Andreas ute på nya äventyr. En ny sjö, vilken i ordningen vet jag inte riktigt längre.
Denna sjö var en ganska liten och relativt grund sjö. Planen var att betesfisken förhoppningsvis klumpat i hop sig i sjöns lite djupare partier och vi skulle söka fisken runt kanterna där.
Huvudmålet för dagen var abborre, men eftersom det även fanns både gädda och gös i sjön åkte även lite grövre spön med.
Väl framme vid sjön tog vi oss ut till sjöns djupare delar och började söka av kanterna runt dessa. Det såg lovande ut. Mycket betesfisk så vi ankrade och började fiska. Det dröjde inte länge innan första fisken högg. En liten gädda som ville äta en 8cm Boom Shad.
Det var inte sista gäddan som nappade denna dag kan jag lova. Snipa efter snipa ville ha våra jiggar. Vi såg det som en bra uppvärmning tills vi skulle hitta på abborrarna. Det skulle inte dröja länge innan detta skedde.
På en djupkant hittar vi på dom! Stenhårda hugg och feta och fina abborrar. Det hugger i vart och varannat kast.
Jag eller ska vi säga pandan fiskar bäst på Boom Shad.
Boom Shad från Storm finns i både 8cm och 10cm och har fiskat riktigt bra för mig detta år.
Vi landar säkert 20-30 abborrar och alla är i bra storlek mellan 5hg -1,1kg. Dom flesta låg runt 7hg med ett par toppar över kilot.
Till slut så är huggperioden över och vi bestämde oss för att försöka hitta någon av sjöns större gäddor eller gösar. Med hjälp av den senaste ekolodstekniken söker vi av området. Vi hittar flera gösar men dom vill verkligen inte äta våra beten. Men till slut har jag turen på min sida och lyckas pricka två fina hungriga gösar.
Första fick ”pandan”!Den andra fick jag.
Som vanligt var det Rapala X-Rap Peto i färgen ROR som lyckades lura dessa fina fiskar. Även det bete min rekordgös är tagen på.
Det blev en fantastiskt rolig dag med många hugg och härliga fighter! Massa fina abborrar, arga gäddsnipor och ett par fina gösar! Sämre kan man ha det!
Höstfisket från land ställer höga krav på både fiskeutrustning och tillbehör. Foto: Malin Lindhagen
En av mina favoritfiskeprylar som tro det eller ej är det varken ett drag eller spö denna gång. Utan Rapalas ryggsäck CountDown. Som blivit min bästa vapen dragare efter alla promenader och turer efter kusten bland stenar och stränder.
Hoppa mellan höga stenar underlättar en smidig utrustning. Foto: Malin Lindhagen
När sträckorna ofta blir långa och jobbiga måste packningen vara lätt och smidig. Dessutom snabb och effektiv när jag ofta helt plötsligt kommer till heta ställen. Efter som countdown har ett brett axelband som gör att den sitter och känns bra att bära och sidofack där beteslådan rymms. Blir den också sjukt effektiv att snurra runt för att komma åt eller packa undan prylar som ska eller inte ska användas.
Smart funktion som håller tången tillgänglig och i säkert förvar.
Det finns flera bra remmar för bland annat tång, håv och spö. Sen finns det både små och större fack i väskan för tex bilnycklar eller dyligt som inte får bli blött eller tappas bort.
Rapalas CountDown är både comfortabel lätt och rymlig för både korta och långa turer.
Och bäst av allt! Trots att den ändå är rätt liten finns det också utrymme för termosen och fikat.
Väskan hittat ni såklart hos någon av Rapalas återförsäljare.
Nu är rödingfisket igång i fullskaligt takt. Säsongens första fina röding är landad och hamnade på en vikt av 1700gram. Det har tagit 4år att lyckas knäcka koden i sjön! Vilken magisk start på säsongen!
Sjön jag valt för dagens fiske vet jag med mig är en sjukt svår sjö att lyckas fånga dom större fiskarna i. Det har tagit mig 4 år för att äntligen lyckas knäcka koden i sjön. Det har känts som om dom lärt sig känna igen ansiktsuttryck genom hålet så svåra som dom är att få till hugg… Men i första taget kan man inte ge upp! Det gäller att nöta på!
Det låg ett milt väder över våra fjäll när jag begav mig ut på dagens fiske. Jag började vandra extremt tidigt på morgonen i mörkret de kilometer som det är till platsen. Min plan var att komma fram i mörkret och fiska riktigt tidigt på morgonen. Dels för att inte utsätta mitt fiske med så mycket ljud från borrande av hålen när det väl börjar bli ljust ute. Just eftersom det är svåra fiskar i sjön att fånga och då vill jag ha alla typ av fördelar på min sida. Men även för att jag med åren lärt mig att rödingen här gillar att vara igång extra tidigt på morgonen.
Kolla alltid isen innan man ger sig ut på djupare vatten!
Därefter var det upp till bevis. Jag riggade på det lilla betet från 13 fishing –Sneak Panfish, på en mycket liten mormyska. Som jag valde att dansa försiktigt upp och ner bredvid en kant på en sten för att efterlikna ett levande kryp. Här behöver man inte vara rädd att fisken inte ser betet på håll, då jag gömde mig bakom en sten med mormyskan. Det var nämligen en del av taktiken hela tiden. Rödingen i denna sjö är så pass medveten om förändringar i sin miljö och när mat ges i tillfälle så dom kommer märka av mig.
15 minuter in i fisket så ser jag det jag kom för. En vacker siluett av en vitfenad röding som stryker förbi i hålets ytterkant. Men den tar god tid på sig. Ut och in ur hålet flera gånger för att till sist börja närma sig betet mer frekvent. Det är ett bra tecken! För tillslut när jag nog länge betett mig på samma sätt med mormyskan, så sög han in den! Mitt trix vid stenen fungerade! Och fighten var igång!
Världens vackraste fisk! Kolla in mungipan på den!
Det var en extremt rolig känsla att få drilla en gammal fisk med mycket styrka i sig på Widow Maker Ice Rod. Rullen jag använder mig av är Black Betty Freefall Carbon vilket i sig är väldigt lättsam att använda. Genom att enkelt trycka in knappen på rullen matar den ut linan i jämn fart och sänker ner mormyskan till botten. En jämn och fin broms så hela förloppet i fighten är även mycket trevligt att avnjuta.
Nu hoppas vi att det inte blir för mycket plusgrader här uppe så att isarna håller sig stabila och starka länge! Skitfiske!
Sista tidens fiske på Vänern har varit bra. Öringfisket har dominerat och hittar man rätt får man både många och stora fiskar. Ett av de betena som funkat bäst för mig är Rapala Shadow Rap 11cm. För att denna vobbler ska fiska optimalt riggar jag den så här:
Här har vi allt som behövs.
Först börjar jag att demontera alla krokar och fjäderringen i nosen så bete är helt rent. Det är inget fel på dessa prylar men jag anser att krokarna är för klena för laxarna och öringarna i Vänern. Det går jättebra att använda originalkrokarna till abborrefiske då den är mycket mjukare i munnen.
En naken Rapala Shadow Rap 11cm i färgen OG.
Nästa steg är att montera två nya krokar. Mitt val är VMC 7547 BN i storlek 6. Grymkrok som verkligen tål tuffa tag. Anledningen till att jag inte monterar tre krokar är att främre kroken inte tillför någonting. Två krokar räcker gott och betet får en riktigt trevlig gång.
En riggad OG med två krokar.
Sist men inte minst så förser jag vobblern med en fluorocarbontafs. Jag kör uteslutande med SUFIX Invinsiline och till denna storlek av bete använder jag en 0,40mm tafs som är runt 1,5m. Fluorocarbon har många bra egenskaper och som tafs är den outstanding. Den tål nötning som är mycket viktigt och den är svåra att upptäcka upptäcka för fisken.
Ögleknut på G.
Jag använder en ögleknut för att ge vobblern så stor möjlighet det bara går att få röra sig fritt. Den jag gör är superenkel. Trä igenom linan och för den framåt. Tag båda änderna och gör en loop. För igenom båda änderna två gånger genom loopen. Blöt knuten och dra åt – klart!
Färdig knut med en ögla på ca 15mm.
I andra ända gör jag en likadan ögla som jag kan hänga in i beteslåset som sitter på spöt. Enklast möjliga och är väldigt slitstarkt.
Ögla till beteslåset.
När vi fiskar med Shadow Rap 11cm brukar jag försöka hålla runt 2,8 knop men den går att fiska mycket fortare om man vill. Det finns tillfällen då vi dragit fram dem i över 3,5 knop och fisken har huggit stenhårt även då!
En härlig Väneröring som inte kunde låta bli en Shadow Rap.
Snart är det helg och då ska Vänerns öringar få chansen igen att bita i lite Rapala. Har du också planer på att trolla denna helg? Om så är fallet, tveka inte att testa ovanstående bete.
Morgondimman lättar i takt med att solens strålar tar sig över de gulnande träden i horisonten. En ensam cyklist passerar och hälsar glatt när vi sjösätter båten. Han tittar lite längtande, nästan avundsjukt, ut över den stilla vattenytan och jag förstår honom. Förutsättningarna är fantastiska och vi är lyckligt lottade att spendera en dag mitt i veckan i skärgården. Vi har bestämt oss för att testa det grunda skärgårdsfisket norr om Stockholm i jakt på abborre, jag och Jonatan Nellfors.
Under året har stort fokus för min del legat på abborrfisket. Det är ett fiske som ligger mig otroligt varmt om hjärtat och det känns som att varje pass man spenderat i jakt på de randiga lägger ännu en pusselbit i abborrpusslet.
Grunt fiske över nedvissnat gräs
Idag har vi bestämt oss för att söka abborren i skärgårdsvikar och på vägen ut så diskuterar vi dagens taktik. Vi är på det klara med att vi ska börja fiska grunt, riktigt grunt, över nedvissnat gräs och i anslutning till vassbälten.
Redan när vi glider in i viken ser vi hur stora fiskar rullar i ytan och hoppar högt. – Både id och brax verkar vara på plats i alla fall, säger Jonte och ler.
Vi börjar fiska av den djupare delen av viken, där det är 1,5-2 meter, för att se om abborren står här men de enda som hugger är idarna. De tvekar inte att klippa våra jerkbait i spinnstoppen och vi felkrokar även ett par braxnar… Vi bestämmer oss för att gå in grundare, mer vassnära, och fiska av de områden där vitfisken inte verkar uppehålla sig.
Och det visar sig snart vara rätt beslut. Både jag och Jonte fångar abborrar på Shadow Rap Shad – världens bästa jerkbait för abborre om du frågar mig
Dubbeltrubbel
I ett spinnstopp tar det verkligen tvärstopp men jag känner rätt snart att det inte känns som vanligt. Två mindre abborrar har fattat tycke för min Shadow Rap Shad i mörtfärgen ROL och huggit den samtidigt. Dubbelt så kul helt enkelt!
”Är dom små får man ta två”
Vi fiskar av en friliggande vassrugge men inte förrän vi kastar betena ”in i skiten” så hugger det. För min del har jag störst framgång med en Invader, ett gummibete från 13 Fishing, som riggats offset på en Bladed Swimbait-krok från VMC. Attraktorskeden under betet ger en riktigt läcker presentation och abborrarna plockar den redan i droppet inne bland vasstråna.
Förmiddagen fortlöper och vi får loss ett par fiskar på varje spot men det är inte riktigt det actionfiske som vi kanske hoppats på. Vi bestämmer oss för att ge oss in i skiten på allvar. Vi kör elmotorn och zickzackar oss in i håligheter i vassen där vi sedan kastar de mest grundgående beten vi har. Jonte kör BX Brat och jag knyter på Jabber Jaw från 13 Fishing. En världsunik wobbler med rörlig metallsked som slår emot ”käkarna” på betet och skapar ett högt ljud under vattnet (se film längst ner i detta inlägg) samtidigt som det får en oregelbunden gång.
Vi får båda bra med fisk och det är riktigt kul att se plogarna under vattnet och hur vasstråna pressas åt sidorna när abborren tar fart. Fina, välmatade abborrar med helt rätt proportioner för att bli riktigt stora.
Håvnätet hinner aldrig torka i eftermiddagssolen när skärgårdsabborrarna visar sig på sitt bästa humör. Huggen är stenhårda och vi har ofta flera fiskar som följer med hela vägen fram till båten medan vi drillar fisk.
Ännu en pusselbit är lagd
På Garmin-skärmarnas sidoseende, eller Sidevü om man så vill, kan vi tydligt se grupper av abborre som står tryckta mot botten i väntan på maten. Inte helt sällan står de i utkanten av vegetationen, på ren plattbotten utan gräs, och väntar.
Vi fiskar fram till dess att mörkret börjar falla innan vi bestämmer oss för att plocka ihop och åka mot hamnen. En riktigt kul och lärorik fiskedag är till ända… Abborren vara inte riktigt där vi trott att den skulle vara men vi hittade den och med lite trixande med metoder så fick vi dem även att hugga.
Man blir som bekant aldrig fullärd som sportfiskare och det är väl en del av tjusningen.
Att ibland lägga undan det konstanta nötandet efter stor fisk kan vara rätt skönt. Mängdfisket bjuder på mycket action och många närkontakter med mycket fisk. Första isarna är en perfekt period för detta. Du kommer nära inpå fisken med de tunna isarna!
Som rubriken lyder så var dagens fiske ett actionfyllt fiske med mycket kontakter målet. Mycket fisk brukar i regel vara i rörelse när första isarna lägger sig. Rödingen är ofta hungrig efter höstens lek och det märktes!
Placerade ut mig på en central grynna i en sjö som annars har ett djup ner till cirka 8 meter. Ofta jagar det en större mängd rödingar över grynnan här, men som ofta har ett mindre vikt per fisk i snitt. Men det är ett riktigt roligt fiske för det händer mycket.
Första hålet gjorde jag 08.00 i gryningen och nästan direkt var det fisk i rörelse. Första två fiskarna som kom in i hålet hade ingen tvekan på att äta. Simmade rakt fram till den lilla betet ”13 Fishing Sneak” som stod och dansade upp och ner på botten och svalde det direkt. Bägge i storleken 400g. Hungriga efter en lång höst skulle jag tro, det eftersom den ena hade otroligt mycket färgdräkt kvar från leken.
Resten av dagen strök det titt som tätt förbi matfiskar i ungefär samma storlek bortsett från de riktigt små som konstant bodde i hålet. Jag skiftade under dagen mellan flertalet olika färger och modeller på betena Men de som funkade bäst för dagen var ”13 Fishing Sneak” samt ”lil Creature Bait” i modellerna ”Spike Tail” och ”Mayfly”. Dessa har även levererat tidigare denna vintersäsong om ni minns förra blogginlägget.
Sen vill jag gärna inflika med ett tips till er som väljer att prova fiska med ”13 Fishing Sneak” betet. Jag agnar denna lättast på en mycket liten mormyska och placerar sedan en ensam maggot mellan de två utstickande ändarna på betet. Som på bilden nedan. Detta för att skapa en rörande stjärt på betet m.h.a maggoten och som lurar de allra svåraste rödingarna. Prova du också!
Hoppas kylan även kryper neråt i Sverige så att ni också får ge er ut på isfiske. För det är så kul!
Mormyska fisket är ett väldigt roligt men även effektivt fiske. Ibland är det just denna fiskemetod som kan vända en hel fisketur till succé. Nedan tar jag upp om hur jag väljer mormyska efter mitt fiske.
Jag tänkte berätta lite mer ingående av mitt tänk när jag väljer mormyska innan ett fiskepass. Jag tar för vana att alltid planera noggrant ut en plan för dagens fiske eller för fiskedagarna. Men det gäller även att vara öppen i sin plan och kunna svänga i den. Om till exempel väder eller fiskemetoder sticker ut sig som bättre för stunden eller sämre.
Vågrätt eller lodrätt har jag alltid med mig i bakhuvudet. Det jag syftar på är hur jag fiskar min mormyska i vattnet. Och även det som styr valet av just modell på mormyska.
Fiskar jag lodrätt, menar jag rakt upp och ner i vattenmassorna. Huggen kommer i en lodrät riktning. Det är då jag gillar att välja en mormyska med kroken i rätt riktning för detta också. Här är Waxy Jig perfekt för att fiska snabbt upp och ner i vattenmassorna. Huggen kommer underifrån när man väljer att veva snabbt upp från botten. Tanken är att efterlikna ett vattenlevande kryp som flyr. Agna gärna mormyskan med en lil creature bait eller 13 fishings beten för att göra det extra oemotståndligt. Detta är något som kan vara helt outstanding vissa dagar och jag gillar främst att bedriva denna typ av fiske på lite djupare vatten. En grynna eller en djupkant är en perfekt plats för detta. Varför jag nämner dessa två platser är för att det generellt stryker förbi fisk på dessa platser och man kan förhoppningsvis få någon att hugga.
Prova själv är det jag främst skulle vilja säga och framförallt på rödingen. Vinter som sommar blir den extremt nyfiken och ibland lite extra hungrig när man gör just detta. Många år har jag fiskat med ekolod på djupare vatten och det är inte alltid dom hugger. Men det är nästan alltid så att fisken följer med under betet och tillslut kommer dom vilja att äta.
Vågrätt syftar jag på fiskets hugg som sker i mer raka led. Även fast detta fiske (om man ska vara petig) blir lodrätt då jag oftast studsar några centimeter upp och ner på botten. Det är lite mer diskret jämfört med förra metoden. Men syftet är att röra upp bottenslam och likna ett kryp som söker föda eller skydd. Här passar Mongo Jig utmärkt för detta fiske. Och med en lil creature bait eller 13 fishing baits i valfri modell blir detta en dödlig kombo. Huggen kommer ofta baktill och det är därför perfekt att ligga rätt med kroken i en vågrät riktning. Det krokar bättre och gör att man tappar mindre fisk. Dom allra petigaste och kinkigaste fiskarna fastnar även bättre.
Det är det här som är fiske. När man börjar se över sina metoder, provar nya metoder och efter sina upplevelser som man lär sig nåt nytt.
Detta kan nog vara det det sista fiskepasset i kajaken för i år, men det blev ett bra avslut i så fall.Jag lyckades att få tre fina gösar på respektive 10,1kg och 99 cm 9,65 kg och 8,8 kg . Den största högg på en 13fishing Bamfshad denna natt .Rullen och spöet jag använder är en 13fishing concept tx2 och ett 13fishing spö muse 20-80g en grymt skön kombo.
Idag var det äntligen dags att blöta balansarna igen!
En vecka med kyla och lugna vindar har gjort att isarna lagt sig på de flesta av våra sjöar här i Falun. Så imorse när jag slutade jobbet var det dags för säsongens första riktiga isfiskepass.
Planen var att ismeta och samtidigt pimpla. Ismetet gick riktigt dåligt så det nämner vi inget om. Dock lyckades jag lura säsongens första kilosborre från isen.
En gammal sliten krigare på hela 46,5cm men den tryckte ”bara” ner vågen till 1,02kg.
Rapala Jigging ShadowRap i färgen ROL ville denna stramare ha. Just Jigging Shadow Rap har funkat riktigt bra för mig sedan den kom ut på marknaden. Ett bete helt fritt från bly och med ett lugnt rörelsemönster är riktigt abborrgodis.
Rapala Jigging ShadowRap i finns i en rad heta färger.
Många tycker att ett 9cm långt bete är för stort att pimpla med. Jag ser bara storleken som en fördel. Jag fiskar nästan alltid detta bete i mellanvattnet. Just på grund av dess storlek kan abborren upptäcka betet på långt avstånd.
Nu i när isen precis lagt kan man ofta hitta abborren på lite större flak och på kanterna till dessa. Det kan vara på varierande djup beroende på vilken sjö du fiskar. Men träffar man rätt kan man bli rikligt belönad.
Ha nu en trevlig helg! Hoppas ni kommer ut på en is med pimpelspöt i högsta hugg! Men slarva inte med säkerheten!
Här kommer några sköna tips (och vissa väldigt viktiga) inför vinterns fiskeäventyr! Nr ett är alltid säkerheten, inget annat är viktigare! Likaså är det viktigt att fiska med rätt grejer, som tex med en Rapala Jigging Shadow Rap pirk! Kolla in videolänken när gäddan hugger i realtid på nämna pirk!
Vintern är här, eller på intågande beroende på vart i landet man bor!? Här kommer lite tips inför isfisket som är antågande, och det viktigaste är alltid säkerheten! Som isfiskare i över 40 år faktiskt nu så har jag varit med om en hel del, och även sett väldigt mycket kul, men tyvärr även det absolut värsta som kan hända! Isdubbar är en självklarhet alltid, men även jag kan ”slarva” med dom när jag vet att det är typ 45 cm säker kärnis! En ispik eller isbill är ett måste på första och sista isarna, då istjockleken kan variera mycket bara några meter bort! Speciellt isar med snö på är omöjliga att läsa av, likaså höra hur isen låter när man går (en tunn is låter annorlunda än en tjock is). Detta är dom två absolut viktigaste sakerna, men en livlina är också viktig, och helst ska alla ute på isen ha varsin livlina då det är lättare att kasta en livlina till en vak, än tvärtom! Sunt förnuft, en torr mobiltelefon och nån vän på isen är också bra, speciellt om man är osäker! Ta aldrig några risker, är man osäker på isen så vänd om, hamnar man i en vak så ska man alltid kravla sig tillbaka dit där man kom ifrån, såvida stranden inte är nära. Sista tipset är att klä sig bra och bara njuta, för isfiske är faktiskt bland det trevligaste man kan hålla på med!
Nu till fisket, förutom säkerheten så behöver man såklart en isborr, och själv har jag i hela mitt liv använt Rapala UR Steel (f.d Rantanen) 110 mm, 150 mm och 200 mm isborrar. En av mina isborrar är långt över 40 år gammal och skär fortfarande nästan som smör! En gång i tiden var jag mycket aktiv tävlingspimplare med många segrar i bagaget (även totalsegrare i stora tävlingar som äldre herrjunior), och då måste man ha en bra isborr! Jag hade på den tiden min snart 45 år gamla 110 mm UR Steel isborr (”tävlingsborren”)! Numera kör jag mycket ismete, och har även kört ekolodsfiske (pimpelfiske) i över 10-15 år från isen, och då vill man ha ett stort hål då jag pimplar i samma hål som jag har givaren! Ismete har jag däremot gjort i snart 35 år. Sedan ganska exakt ett år tillbaka kör jag numera även Humminbirds nya Mega Live-givare vilket verkligen öppnat ögonen för mig då jag pimplar efter stor abborre med mina Rapala balanspirkar (man ser vad som händer, vart pirken är och hur den simmar etc, samt fisken såklart)! Till ismetet och Mega Livefisket har jag valt den bästa predatorisborren på marknaden, en Strikemaster 40V Lazer med en 250 mm spiral! Jag har haft genom åren 3-4 st 250 mm bensinisborrar, men ingen isborr har jag gillat så mycket som min fantastiska Strikemaster! Min Strikemaster är tyst, enormt kraftfull, lättare än tidigare, och dessutom slipper man bensinavgaserna samt all kladd med olja och bensin! Älskar den, rekommenderas varmt – den bästa isborren om ni frågar mig!?
Häromdagen var jag äntligen ute på isen för första gången den här vintern och pimpla, en mycket kort dag men härligt att komma ut! Jag körde min Mega Live och letade efter fisk, men jag det fanns verkligen ingen rovfisk i området kunde jag enkelt se på mitt ekolod! Borrade totalt ca 9-10 hål, så jag täckte inte så mycket vatten egentligen på den korta fisketuren, men chansen fanns där såklart! Jag körde med stekheta Rapala Jigging Shadow Rap balanspirken, men finns det ingen fisk i området så nappar det såklart inte trots en så fin pirk! I mitt sista pimpelhål gjorde jag en liten video där jag beklagade förr mig själv att jag inte hittade någon rovfisk och bommat trots den senaste ekolodstekniken, men när jag nämnde ”Jigging Shadow Rap” pirken, så dök det omgående upp en gädda på skärmen vilket var riktigt kul då jag fick med hela hugget på film! Se videon förresten här nedan, riktigt coolt när man ser hur gäddan i realtid nappar på min Rapala balanspirk, färgen var färgkod NP! Ingen stor gädda alls, men coolt och kul när dom dyker upp på skärmen och dessutom hugger! Förra vintern lyckades jag bra med några stora abborrar fiskade med Mega Live och Rapalas balanspirkar, och kommer nog ”aldrig mer” vilja pimpla utan min Mega Live igen, som ger en helt ny och spännande upplevelse i mitt egna personliga fiske!
Förutom säkerheten, isborr, pirk etc så behöver man gärna ha ett par pimpelspön så man snabbt kan byta spö/pirk i en stressig situation med fisk!? En stol eller kont är kanonbra, ha gärna vinden i ryggen om det blåser hårt! En is-skopa, och lite småprylar är bra också, och såklart en thermos med något varmt och gott måste man också ha! Här har ni några pimpelspön att kika på: https://www.normark.se/fiske/vinter/pimpelspon.html men ska man jaga stor abborre, regnbåge etc så skulle jag rekommendera 13fishing istället! Se länk till olika produkter: https://www.normark.se/fiske.html?SID=44clqm2a4gfaprllqerv3vq7s0&dir=desc&leverantor=13-fishing&order=position
Ut och fiska med er nu, men är man det minsta osäker så välj en annan plats med bättre isar – eller vänta! Skitfiske på er! :-)
Ps. Vi kör på fiskeguidningarna precis som vanligt, även om min egna hemsida (Fishguide.se) den senaste tiden uppdaterats mindre frekvent än vanligt! Nya fräscha fiskerapporter är dessutom på gång snart att uppdateras igen då jag har flera riktigt stora fiskar som ska in på hemsidan sedan länge (tex en gigantisk tonfisk på 280 cm etc)! På återhörande!
Ps. För er som har Instagram då har jag även en kul fiskesida även där med över 800 st sköna fiskebilder (oftast stora fiskar och annat fiskerelaterat kul)! Länk: www.instagram.com/fishguide.se/. Följ mig gärna där, så följer jag er tillbaka!
Fiskehälsningar, Mikael “Mike Pike” Puhakka 0708-722733. Hemsida & Bokning: www.fishguide.se
Julen är en härlig tid på året. Julen kantas av mys, mat och samkväm i överflöd. Har man varit riktigt snäll under gångna året kan man till och med få en julklapp. Alla vet att det är håra klappar som gäller och Tomten i år hade en väldigt speciell klapp till mig. Han hade nämligen fixat lite is på regnbågssjöarna.
En tätprickig regnbågshane som ej kunde motstå en ”myska” med maggot.
Inför denna is-säsong hade jag sneglat på en sjö norr ut som jag endast testat med flugspö tidigare. Det är riktigt skoj att upptäcka nya vatten och få kartlägga dem med hjälp av pimpelspöt.
Mora Nova 160mm i svart gör jobbet.
I första hålet ville jag egentligen bara kolla djupet men grejerna hann inte ner till botten förrän första fisken hade huggit. Det blev en rejäl åktur på isen och fisken rusade flertalet gånger ifrån hålet. Detta för att undkomma att hamna på fel sida isen.
Rapala Fathom M/L kombo är mitt val av utrustning till detta fiske.
Trots sina utfall fick första regnbågen se sig besegrad. För att kunna gå kamp med en större snabbsimmande fisk bör man ha en rulle med slirbroms. Små haspelrullar funkar perfekt till detta isfiske. Finns det en finns det fler. Jag valde att sitta kvar i första hålet då vattendjupet var 6,5m och platsen var mitt i en vik. Det kändes som en naturlig uppsamlingsplats för fisken. Det tog inte många minuter förrän nästa båge hade hitta min myska agnad med maggot och nästa batalj var ett faktum.
Ibland blänker ”bågarna” i vinter solen.
Isfiske regnbåge är spännande och tillhör man den skaran av sportfiskare som gillar bra drag i spöt så rekommenderar jag varmt alla att testa på detta häftiga fiske. Jag längtar redan till nästa pass på isen.
Några dagar före jul fick jag äntligen tid till att göra mitt första fiskepass. Som vanligt när man längtat så var inte vädret på topp. Dimma och dis var det som mötte mig när gjorde entre på sjön. Men vad gör man inte för ett försök.
Rapala Jigging Rap sjunker snabbare och kan fiskas ettrigt för sega abborrar.
Väl framme vid djupkanten där jag tänkte koncentrera mitt fiske gjorde jag ett tiotal hål. Från 6 meterdjup in till dryga 3.
Det började väldigt stilla. Inte en fisk syntes på ekolodsskärmen och trots att jag stannade kvar rätt länge i de första hålen så dök det inte upp några fiskar.
Jag följde min rad av hål och när jag var inne på 4 meter började det dyka upp abborre längs botten. De var föga intresserade av min balansare och trots många försök så lämnade de inte bottnen.
Skulle det verkligen bli nån fisk. Hoppet var inte stort när snön började att vräka ner.
Mitt i misären med inaktiva abborrar så började det dessutom att regna/snöa. Hoppet var nästan ute då det plötsligt började bli aktivitet när balansaren släpptes ned. Abborrarna som högg var inte stora men de var i alla fall på g. Å mitt där i snöfallet hittade jag en större fisk som steg två gånger innan jag lyckades att ”darra” den till hugg. Slurp, sa det där nere på 3,5 meters djup och efter en kortare fight kunde jag lyfta upp en jättefin abborre på 1375 gram. Hela issäsongen räddad och så himla oväntat i snöyra och lågtryck.
Genom att sakta höja betet samtidigt som jag tokdarrade i spöt kunde jag lura en kanonfisk redan på säsongens första pimpelpass.
Jag vet inte hur många år det var sedan jag köpte mitt isfiske-lod.
Det är många år sedan och andra passet lyckades jag lura en abborre på 1,26kg.
– Oj va lätt detta var!
Tänkte jag naivt. Det har blivit många fina abborrar sedan dess, många över 1,1kg upp till 1,22kg men där har det tagit stopp.
Ett tag tänkte jag att det kanske inte är meningen att jag ska hålla på med detta ”pannbensfiske”.
Men drömmen om den där klotrunda pimpelabborren har etsats sig fast och drömmen har levt vidare.
Så kom då äntligen pimpelpasset när jag skulle få sätta ett nytt pimpel-pb. Vädret var kanon. Någon enstaka minusgrad och solsken.
Att det inte skulle bli något race där ute på isen visste jag innan. I den här sjön får du oftast en eller två chanser om ens det.
Valet av bete föll på en Rapala Rapala Jigging Shadow Rap i färgen BSR.
Ett bete som funkat bra i denna sjö förut.
Till att börja med hände absolut ingenting och efter det hände ingenting men sen gick det snabbt.
Från ingenstans fylldes ekolodsskärmen av grova gula streck. Tror det var 5-6st som steg snabbt mot strecket av min balansare.
Ett hårt hugg och mitt spö, ett Widow Maker från 13 Fishing böjde ner till handtaget.
Drillningen gick fort och upp ur 200hålet kom en tjock, bred och hög abborre!
Lyckan var total och ett glädje vrål spred sig ut över dalaskogarna.
Abborren är 45cm och väger 1420gr, ett nytt pimpel-pb!
Efter några snabba bilder får den friheten åter.
Det blev inga fler abborrar denna dag men lika glad var jag ändå!
Den milda starten på 2023 gör att båda V-sjöarna är fullt tillgängliga för den fiskesugna trollaren. I stort sett är samtliga ramper isfria och man kan välja och vraka på vilken del av sjön man vill testa.
Magnus visar upp en grov öring från Värmlandsjön.
Norra delen av Vänern verkar hysa stora mängder lax just nu och det haglar in rapporter från Karlstad och Kristinehamns vattnen. Väljer man att fiska i Dalbosjön eller neråt Mariestad och Kinneviken verkar fångsterna domineras av fina öringar.
Öringen är en otroligt aggressiv fisk och hugger ofta stenhårt.
Fisket just nu är koncentrerat till ytfiske och max ner till 10-12 meters djup. Oavsett om man väljer att fiska plast/plåt eller betesfisk hugger fisken högt upp. Ofta väljer jag att rigga upp sju ytspön och 3 riggspön för att täcka så mycket vatten det bara går.
En rejäl öring för ”Kapten”!
Sportfiskare på Vänern är otroligt bortskämda med storleken på öringen. Under senaste passet lyckades vi med bedriften att dra in en riktigt grov öring på 8,1 kg. Sådana här fiskar är inte helt ovanliga men personligen tycker jag de inte dessa fångster får riktigt den uppskattningen de borde. Jag är väldigt tacksam för att det var just min tur att få veva lite när fisken ovan på bild högg.
Gillar man trolling bör man besöka Vänern omgående. Nu har man chansen till drömfiske och ett nytt PB på lax eller öringen hänger alltid i luften.
Efter en avklarad influensa och ett par riktigt sega turer på isen kom äntligen en riktigt bra pimpeldag.
Efter att gulaschsoppan kokats och hällts upp i mattermosen var det dags att ta sig mot sjön. Väl där märker jag att nattens milda väder smält bort all snö som förut legat där. Bra eller dåligt?!…skulle jag få se senare.
Efter en promenad och lite borrande och letande hittade jag djupkanten jag sökte. Strax där efter ansluter min vän Mats som aldrig isfiskat förut. Men det skulle visa sig att han hade grym talang för detta.
Det tar max 5 minuter sen hör jag Mats röst bakom ryggen.
-NU! NU!
Omen spöt står som ett U och jag ser det karakteristiska abborrknycken. Upp från djupet kommer en grann abborre runt 40cm och strax under kilot. Vilken start!
Mats med sin första isfiskade abborre! Drömstart!
Det dröjer inte länge innan även jag ser ett fint eko stiga mot min Rapala Jigging ShadowRap tyvärr väljer denna att inte nappa.
Men det skulle komma fler chanser. Vi borrar oss längs djupkanten och redan nästa hål drar Mats åter en fin abborre runt 8hg. Jag får en lite mindre runt 6hg. Vi är i kontakt med abborre i nästan varje hål.
Efter att ha fiskat att några hål beslutar vi oss för att återvända dit där vi startade. Mats är stekhet och hans Omenspö bugar genast. Medans han står där och drillar ser jag hur ekolodsskärmen fylls av jagande abborrar som stiger mot min Jigging ShadowRap.
Ett stenhårt hugg och nu gäller det att vara snabb. Upp kommer ännu en grann abborre. Ner med nästa spö som jag har bredvid mig och abborrarna vänder upp igen.
Ännu ett stenhårt hugg och upp kommer dagens hittills största abborre. Även denna tagen på en Jigging ShadowRap, i färgen GT.
Dagens största abborre! Har man två spön ”laddade” är man beredd att dra fler!
Tyvärr blev det inga fler abborrar under detta ”res”. Men att ha fler än ett spö riggade kan vara skillnaden mellan en eller flera abborrar. Abborrarna jagar ofta flera stycken och då gäller det att vara snabb för att hålla dom kvar vid hålet.
I väntan på nästa hugg! Det är bra vackert på isen!
Förmiddagen fortsatta bra men storleken på abborrarna blir lite mindre.
Sådana här dagar förstår man verkligen varför man fastnat för detta pimpelfiske efter grov abborre. 13 Fishing har grymt fina spön och rullar som gör detta fiske ännu roligare.
Två grymma Free Fall rullar från 13 Fishing som jag använde mig av denna dag.
Alla abborrar denna dag tog på Jigging ShadowRap. För er som inte läst mina tidigare blogginlägg så är Jigging ShadowRap en lättad balansare från Rapala. Balansaren är 9cm och har en lugn förförisk gång som abborrarna verkar gilla.
Dagens bästa färger!
Mats drog flest abborrar av oss och dessa tog på färgen BYR (undre) medans jag drog störst på den övre vars färg är GT.
Åter till fisket så har allt ett slut. Men efter en grymt kul dag med många och stora abborrar var det dags för oss att ta oss iland och lämna sjön för denna gång. Men jag tror jag väckte pimpelintresset hos Mats. Även om fisket inte alltid är lika bra som denna dag är detta fiske och dessa hugg smått beroendeframkallande!
Tack för ni tog er tid att läsa om denna fiskedag.
Innan Januari månads fiske tas upp måste jag flika in med förra månadens roliga film- och fiskevecka till fjälls. Jag hann nämligen möta upp flera skickliga proguides samt duktiga fotografer för att fara ut en vecka på fjället ihop. Foto och produktfilm var huvudmålet men även lite fiske. Alla typer av väder hade vi och massvis av bilder togs. Delar med mig av några här nedan. Sen vill jag bara utropa ett tack för veckan vi fick ihop! Ni vet vilka ni är! Det var så sjukt kul och givande på flera olika sätt.
Tillbaka till januari fisket. Månaden har mest präglats av milt väder och det betyder ofta indirekt snöfall. Vilket det också har varit till och från.
Fiskelyckan har varit bra och dålig. Samtidigt har jag också utforskat mycket mer nya ställen än tidigare så det är inga konstigheter egentligen. För gör man resor till nya vatten så tar det sin tid att lära känna dom.
En av dessa dagar prickade jag in ett riktigt öring-race. Varje gång jag sänkte ner grejerna till botten och sakta jobbade mig uppåt mot iskanten så small det tvärt precis under iskant. Nu var det inga jättar till öringar utan modellen mindre för det mesta. Men då jag kikpimplade så blev varje hugg otroligt spännande för vips så simmade en öring precis under hålet och högg.
Rödingen som jag kom för visade sig även tillslut. Samtidigt som en solen gick upp så högg det bäst! Två vackra vitfenor till röding spanade in mina 13 fishing baits nere på 4 meter och båda föll för betet. Likt två vakter från Stockholms slott patrullerade dom deras dagliga runda i hopp om mat, och där hade jag placerat mig. Lyckligtvis var bägge nog hungriga och högg. Titta på bilden och notera vilka vackra fenor dom har. Man vill verkligen lära sig allt och lite till man kan om denna fantastiska art.